Ziua Mondiala a Apei marcata de Aquatim la „OZN” -ul de pe Calea Urseni

Spread the love

 

Aquatim a sărbătorit Ziua Mondială a Apei, la „OZN”-ul de pe Calea Urseni, marţi 22 martie, cu Ziua porților deschise pentru public, între orele 9 și 14.

Peste 400 de elevi și studenţi au participat la eveniment, conduşi de aquaghizi, pe traseul tehnologic al apei în stația de tratare. Vizitatorii au putut vedea, cu această ocazie, și vechea uzină de apă, situată în incinta stației de tratare, mai precis trei clădiri – grupul de fântâni, sala filtrelor și sala pompelor.

Loredana Leordean PR Aquatim, a explicat că prima dintre acestea, Grupul de fântâni nr. 1, o construcție proiectată de Laszlo Szekely, în 1914, este una spectaculoasă și foarte populară pe internet, din cauza asemănării sale, la exterior, cu un… OZN. Interiorul vechii uzine de apă este și mai spectaculos, păstrând, în stare bună, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de 100 de ani.

Prima uzină de apă din Timișoara a fost pusă în funcțiune la 1 iunie 1914. Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin 6 foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de circa 90 km.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here