A doua zi după coșmar. Bruxelles, sub asediu. Atacatorii sinucigași de la aeroport, identificați

Bruxelles-ul este în stare de alertă maximă după atentatele de ieri. Străzile au fost patrulate toată noaptea de soldaţi şi poliţişti înarmaţi. În jur de 1.000 de militari participă la operaţiunile de securitate, iar efectivele celor din capitală au fost suplimentate încă de ieri cu mai bine de 200.

Potrivit presei belgiene, cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khaled și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Ei se aflau în vizorul poliției dar nu pentru activități teroriste, ci pentru tâlhării.

Autoritățile au programat o nouă reuniune a celulei de criză și ar putea anunța noi măsuri de securitate.

Percheziţii şi raiduri ale forţelor speciale s-au desfăşurat până târziu în noapte în mai multe cartiere ale Bruxellesului. S-au găsit noi explozibili şi un steag al organizaţiei teroriste Stat Islamic, care a şi revendicat atacurile. La locul atentatelor, legiştii au lucrat fără oprire încă de ieri dimineaţă, iar o delegaţie a FBI şi poliţiei din New York va sosi la Bruxelles să ajute în anchetă.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi. Era vorba de o locuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.

Mai multe persoane, unele evacuate cu scări mobile, au fost luate şi duse la audieri. Zona a fost închisă şi sute de oameni care locuiau în clădirile din jur au fost duşi într-un centru al Crucii Roşii. Abia după miezul nopţii, când percheziţiile s-au încheiat, oamenii au primit permisiunea de a merge la casele lor.

În paralel, continuă ancheta la locul atentatelor, unde legiştii încă lucrau aseară. Drumurile de acces către aeroportul Zaventem sunt închise, ca şi străzile din jurul staţiei de metrou Maalbeek. Toate transporturile publice au fost suspendate imediat după atentate, dar spre seară situaţia începea să revină la normal.

Aeroportul Zaventem rămâne închis şi azi, ca şi muzeele. Imediat după atentate, forţele de securitate au găsit explozibili la un alt nivel al aeroportului, în apropierea gării. Noi explozibili au fost găsiţi şi spre seară, tot în incinta aeroportului. În schimb, școlile, instituţiile administrative şi centrele comerciale vor fi deschise.

(Sursa: www.digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here