Ziua Națională a Portului Tradițional din România, sărbătorită la Muzeul Satului Bănățean!

Banatul în port de sărbătoare! Sub acest generic a fost marcată Ziua Națională a Costumului Tradițional la Timișoara.

Muzeul Satului Bănățean a organizat o serie de evenimente care să marcheze acest moment, printre care: expoziții etnografice, ateliere de creație, recitaluri în grai bănăâean și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astăzi la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara avem un eveniment de amploare, pe care l-am intitulat <Banatul în port de sărbătoare>, cu prilejul Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România. Avem ansambluri artistice precum BanatuL Junior din Timișoara, Hora Belințului din Belinț, Ansamblul Sorocul din Belțoiu Mare, Ansamblul Vermeșana din Vermeș – Caraș-Severvin, Ansamblul Voitegeana din Voiteg, Ansamblul Lunca Pogănișului din Berini, Ansamblul Datina din Ghiroda, Ansamblul Ghiocelul din Giroc, Ansamblul Casa Tineretului din Locve și Asociația pentru Cultură și Artă Vichente Petrovici din Torac. Avem recitatori în grai bănățean, cercul domnului profesor Ionel Stoiți, al profesorului Ion Căliman și cel al domnului profesor Călin Bogdea. De asemenea avem expoziții de costume naționale din colecția Muzeului, din zona etnografică Valea Pogănișului, din colecția colegului Marius Matei, din colecția doamnei Cătălin Pâșlea, precum și din colecția etnografică a domnului Alin Turculescu. Avem și o expoziție foto etnografică cu evoluția stilistică a catrinței bănățene a doamnei doctor Daniela Barbulov. Evenimentele se vor desfășura pe tot parcursul zilei”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean Timișoara.

Ziua Națională a Portului Tradițional din România se sărbătorește din anul 2015, în cea de-a doua duminică din luna mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here