,,Ziua Timișoarei” la cea de-a XXI-a ediție! Vor fi evenimente organizate în tot orașul

Ziua Timișoarei va fi marcată și în acest an prin acțiuni ce se vor derula pe durata mai multor zile, atât în zona centrală, cât și în cartiere. Programul artistic va fi unul diversificat, de la muzică pop-rock până la prelucrări folclorice și  muzică clasică și se va completa armonios cu materiale educative despre Timișoara, cu ateliere și expoziții ce vor evidenția  forța artistică a Timișoarei.

Ediția din acest an stă sub semnul declarării anului 2021 drept Anul Diasporei, expoziția ,,Călător între Viena și Timișoara” a artistului fotograf Călin Piescu urmând să deschidă, în 1 august, seria evenimentelor aniversare în  spațiul expozițional recent reabilitat din incinta Casei de Cultură din Timișoara. Tot duminică, dar în Piața Libertății,  vă propunem concertul pop-rock ,,Timișoreni on stage”, care va prilejui întâlnirea cu trupele timișorene Cargo, TM Groove și Beck Corlan.

Luni, 2 august 2021, tot în Piața Libertății, începând cu ora 19.00, iubitorii muzicii populare se vor reîntâlni cu Ansamblul Timișul și soliștii Andreea Voica, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Petrică Miulescu-Irimică și și Doriana Talpeș, dar și cu Cosmin Rafael Bălean Band, care, prin  proiectul muzical inedit ,,Europa în Timișoara”, va prezenta prelucrări din folclorul statelor europene.

Marți, 3 august 2021, pe lângă festivitățile oficiale ce se vor desfășura în Piața Unirii începând cu ora 10.30, ne vom bucura de un amplu program artistic susținut de către Filarmonica Banatul și corul Voces Timisienses(ora 18.00, Piața Unirii), Opera Națională Română din Timișoara (ora 20.00, Piața libertății) și Zoli Toth, cu  proiectul vocal-simfonic ,,Better Together” (ora 22.00, Piața Unirii).

În acest an activitățile se vor derula și în cartiere și vor consta din tururi ghidate, ateliere și materiale educative despre istoria cartierelor Timișoarei.

Pentru  concertele ,,Timișoreni on stage” și ,,Better Together” accesul se va face pe baza biletelor cu titlu gratuit care se gasesc în format electronic pe www.iabilet.ro

Pentru toate celelalte evenimente, accesul  se va face în limita locurilor disponibile.

În ambele situații, accesul este condiționat de respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii Covid 19(purtarea obligatorie a măștii, prezentarea dovezii vaccinării sau a testării, conform normelor în vigoare, măsurarea temperaturii etc).

Deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preluarea de jure și de facto a administrației Banatului de către autoritățile românești s-a produs mult mai târziu. Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează  intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca  fiind Ziua Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here