La data de 1 septembrie a acestui an, se împlinesc 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România.

În anul 1893, la 1 septembrie, lua fiinţă Jandarmeria Rurală prin promulgarea “Legii asupra Gendarmeriei Rurale” prin Decret Regal, de către Carol I. Actul normativ prevedea înfiinţarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române care avea în subordine inspectorate de circumscripţie. Acestea, la rândul lor, erau organizate pe companii, corespunzătoare unui judeţ, având în structură staţiuni de plasă şi staţiuni comunale.

Legea de înfiinţare a Jandarmeriei Rurale reglementa organizarea teritorială a instituţiei la nivel naţional, atribuţiile poliţieneşti şi militare distincte şi, nu în ultimul rând, forma de pregătire a personalului. La fiecare companie era constituită câte o şcoală de jandarmi unde se preda legislaţie, proceduri tactice, cunoştinţe militare şi generale.

În luna octombrie a anului 1931, în structura Jandarmeriei au intervenit reorganizări, fiind înfiinţate trei subinspectorate generale şi 11 inspectorate regionale. La Timişoara a fost înfiinţat un inspectorat regional având în subordine patru legiuni: Caraş, Hunedoara, Severin şi Timiş-Torontal.

Anul 1990 a fost anul în care Jandarmeria Română a revenit la tradiţie. Au fost reînfiinţate trupele de jandarmi cu atribuţii pe linia asigurării ordinii şi liniştii publice, apărării bunurilor cetăţenilor şi asigurării respectării legilor.

De la înființare și până în anul 1998, ziua de 1 septembrie a reprezentat şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare, în acel an, a legii de organizare şi funcţionare a instituției, data de 3 aprilie este considerată Ziua Jandarmeriei Române. Ea reprezintă data la care, în anul 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a promulgat primul act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.                                                      

 

Articolul precedentInvitație la alergare! Începătorii și părinții cu copii, așteptați la start
Articolul următorSe strâng bani în biserici pentru copiii nevoiași! Vor fi cumpărate rechizite și haine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.