● Viața și istoria campusului Universității Politehnica Timișoara sunt sărbătorite într-un eveniment de artă și arhitectură la Veneția, în paralel și conectat cu celebra Bienală de Arhitectură.
● Expoziția de bandă desenată care prezintă 100 de ani de cultură și istorie a campusului UPT va ajunge și în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, și la Hunedoara.

​100 de ani de viață, moștenire, cultură și istorie din campusul Universității Politehnica Timișoara sunt surprinși prin artă, tehnologie și dialog în cadrul unui eveniment special la Veneția, în paralel cu celebra Bienală de Arhitectură.

​Pe 29 iulie are loc vernisajul expoziției „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge” la Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția, în spațiul „Piccola Galleria”.

​Aici, vizitatorii vor avea ocazia să descopere un secol din campus, încapsulat în benzile desenate ale artistei locale Sorina Vazelina, creații care surprind istoria și viața campusului Universității Politehnica Timișoara.

​Pe lângă aceasta, vizitatorii vor avea șansa de a se angaja într-o experiență de realitate virtuală captivantă facilitată de Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniu sub reflectoare, care le va oferi cu ajutorul tehnologiei o călătorie imaginară chiar în campusul Universității.

​În continuarea redării istoriei unui spațiu prezent în viețile timișorenilor de 100 de ani, evenimentul se extinde pe 30 iulie și la Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Aici, vizitatorii pot asista la prezentarea arhitectului și profesorului Vlad Gaivoronschi despre „Pedagogia Grupului Sigma la Școala de Arhitectură din Timișoara”.

​Aceasta este o oportunitate uriașă pentru vizitatori de a explora o parte din istoria scrisă de un grup experimental din Timișoara în anii ’70, Grupul Sigma, care a contribuit la identitatea campusului și a fost un adevărat pionier al transdisciplinarității. Prezentarea de la Veneția va aduce în atenția vizitatorilor un grup care a împletit discipline precum arta, matematica, psihologia și arhitectura pentru o educație mai bună pentru generațiile viitoare.

​„Universitățile au rolul de a educa, dar și de a fi catalizatori ai dezvoltării sociale, economice și urbane. Fondată ca răspuns la nevoile companiilor tehnologice, Universitatea Politehnica Timișoara a devenit parte din progresul orașului, iar călătoria sa în plan local a lăsat urme adânci la dezvoltarea industriei tehnologice, dar și la metamorfoza culturală și urbanistică. Campusul creativ al UPT este un microcosmos care încapsulează istoria transformatoare a ceea ce este astăzi orașul dinamic Timișoara. Iar această istorie își găsește locul de onoare într-o expoziție-manifest la Veneția, urmând să revină și în reflectoarele orașului din care a pornit”, spune Alex Luca, coordonatorul proiectului Campus Creativ.

​Istoria călătorește din Timișoara până în Veneția

​„UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge” de la Veneția este un moment de sărbătoare al universității, un loc emblematic pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

​Campusul Universității Politehnica din Timișoara devine în perioada iulie – decembrie 2023 o platformă de regenerare socială, culturală și urbană. UPT Campus Creativ aduce în atenția publicului un program cu un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, dar și pentru comunitatea Timișoarei. Evenimentul de la Veneția este o nouă oportunitate de a prezenta campusul ca un spațiu care ține împreună o istorie bogată care și-a pus amprenta asupra culturii, arhitecturii și comunității orașului Timișoara.

​Expoziția de benzi desenate care marchează 100 de ani de campusul UPT se va opri ulterior și la Timișoara și Hunedoara și va putea fi vizitată de localnicii și turiștii din cele 2 orașe. Informațiile despre expoziție se vor regăsi pe canalele oficiale de comunicare ale UPT Campus Creativ, cât și în calendarul de evenimente disponibil pe site-ul evenimentelor parte din Timișoara 2023: https://timisoara2023.eu/ro/proiecte/upt-campus-creativ/.

​UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare. Parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Articolul precedentDupă 5 zile de căutări, bărbatul înecat la Văliug a fost găsit
Articolul următorStații de încărcare a mașinilor electrice în multe locații din Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.