Marilen Pirtea, reales rector la UVT

 

Marilen Pirtea

Membrii comunității Universității de Vest din Timișoara au reconfirmat în funcția de rector pe prof. univ. dr. Marilen Pirtea, în urma unui proces de alegeri ce a luat sfârșit astăzi, în urma validării rezultatelor de către Senatul UVT.

Acesta se află la finalul primului mandat și își va continua activitatea la conducerea universității și pentru următorii patru ani (2016-2020). „Rezultatul este o confirmare a muncii mele și a echipei de management din partea comunității universitare și este o onoare să-i pot reprezenta în continuare. Am propus colegilor un nou mandat pentru a duce la capăt proiecte în desfășurare și a implementa altele noi, cu impact asupra infrastructurii Universității, mediului în care ne desfășurăm activitatea. Vom continua creșterea calității procesului educațional și a resurselor umane. Unversitatea se află pe o poziție onorabilă în rândul instituțiilor de învățământ superior europene, dar mereu este loc de mai bine, astfel că vom continua procesul de internaționalizare, de aliniere la standarde înalte în educație și cercetare. În prezent, instituția este foarte bine ancorată în realitățile mediului educațional european și ne propunem o dezvoltare continuă în acest sector”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Printre strategiile care se doresc implementate în perioada următoare, Rectorul UVT menționează creșterea numărului de programe comune cu universități din alte țări și de programe cu diplomă dublă. „Parteneriatele cu universitățile de renume de peste graniță se vor axa pe crearea de programe de studiu comune, îmbogățind considerabil experiența studenților noștri, dar și pentru atragerea de tineri din alte țări. Pe același segment, vom lucra la atragerea de cercetători din străinătate, doctoranzi, prin implementarea de linii doctorale în cotutelă. Avem în lucru și un program de prevenire a abandonului școlar printr-un sistem de atenționare timpurie”, a adăugat prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Pentru comunitatea mai largă, cea a Timișoarei, se are în vedere inițierea unui proiect în parteneriat cu autoritățile locale, sub titulatura de „Timișoara-oraș universitar”. Scopul este identificarea și mobilizarea capacității de cazare disponibilă în sistemul preuniversitar, pentru tinerii din alte localități care doresc să studieze la UVT. Împreună cu autoritățile timișorene, se dorește și implementarea unei măsuri prin care tinerii absolvenți de Bacalaureat fără posibilități financiare să poată studia în Timișoara. În ceea ce privește deschiderea către comunitate, Universitatea își propune și lărgirea ofertei de cursuri în domeniul educație pe tot parcursul vieții, prin crearea de programe specifice pentru vârsta a treia. De asemenea, se are în vedere demararea unui proiect de anvergura, „Sustainable Lifestyle in Timisoara”, care să trateze într-o manieră interdisciplinară, prin contribuția tuturor facultăților din UVT, problema sustenabilității mediului în Timișoara. „Put in Practice” este un alt proiect prin care se urmărește crearea celei mai mari rețele de locuri de practică din Timișoara și vestul țării pentru studenți și masteranzi. De asemenea, UVT va transforma orașul în capitala diasporei științifice românești, prin evenimentul organizat în aprilie 2016, „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România”. Evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este organizat în parteneriat cu UEFISCDI și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și va reuni la Timișoara sute de specialiști români plecați peste graniță, cu scopul de a căuta soluții la problemele României. În plus, UVT va aduce în mijlocul comunității timișorene pe Jose Manuel Barroso, Președinte al Comisiei Europene pentru o perioadă de 10 ani. Instituția îl va primi în rândurile sale acordându-i distincția de Doctor Honoris Causa, la sfârșitul lunii ianuarie 2016.

Noul mandat la conducerea Universității va demara începând cu luna martie, atunci stabilindu-se și componența echipei de management, cuvântul cheie fiind performanță și inovare. „În alegerea echipei va conta mult ceea ce colegi mei își propun în domeniile declarate ca fiind strategice: internaționalizare, infrastructură, resurse umane, inovare în actul educațional și de cercetare, conectare la mediul socio-economic. Nu este suficient să se declare simpli administratori ai unei instituții, ci trebuie să fie mereu cu un pas înaintea altora prin ceea ce fac ”, subliniază prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here