Împodobirea bradului de Crăciun

impodobirea bradului 1

Bucuria copiilor de Crăciun este împodobirea bradului. Împodobirea acestuia a devenit în prezent una dintre cele mai îndrăgite datini atât în mediul rural cât și în cel urban, alături de așteptarea lui Moș Crăciun în seară de Ajun. Se spune că bradul era adus de Moș Crăciun, atunci când copiii dormeau sau nu apucau să vadă decât bradul trecând pe sub fereastră.

Bradul, prin formă să triunghiulară, simbolizează Sfânta Treime. Podoabele cu care este împodobit semnifică bogăția și cunoașterea, asemenea pomului sacru din Grădina Edenului în care se găseau fructele cunoașterii (merele).

Și dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înțeles diferit. Aceștia aveau un ritual de a tăia un brad la nuntă sau la moartea cuiva. Obiceiul se mai păstrează încă în regiuni din Oltenia și sudul Banatului. În cadrul înmormântării bradul reprezenta „nunta” celui decedat cu divinitatea și natura.

Bradul simboliza pomul vieții, arborele fertilizator și de bun augur, fiind în vechime împodobit cu fructe, nuci poleite,flori, lumânări și panglici. Arta populară folosește în foarte multe piese simbolul bradului precum covoarele, ștergarele, iile. Acesta rămâne ca decorațiune de Crăciun până la Bobotează când există obiceiul ca acesta să fie aruncat sau ars. Astfel se face loc Anului Nou în adevăratul sens al cuvântului.

(Foto: www.povestisasti.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here