Crăciunul în jurul lumii. Cum petrec belgienii, mexicanii și ucrainienii

Craciun

Peste 160 de țări din lume celebrează Crăciunul. În Belgia, Crăciunul are loc mai devreme decât în alte țări, pe 6 decembrie, iar moșul lor se numește MOȘ NICOLAE. Moș Crăciun nu prea e prezent, cu toate că pe 25 decembrie copiii primesc daruri. Cadourile semnificative, cele pe care micuții și le doresc sunt primite de la Moș Nicolae.

Cina este specială prin faptul că începe întotdeauna cu o băutură însoțită de gustări. Urmează o specialitate din fructe de mare, un curcan la cuptor și un desert specific numit “Gura lui Crăciun”.

În Belgia, copiii merg din casă-n casă intonând cântece, iar apoi gazdele îi recompensează cu fructe și bomboane. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare de familie. Unii localnici participă la slujba de la miezul nopții, așa cum se face în piața centrului orașului Bruxelles unde, indiferent de vreme, asistă în familie la aprinderea lumânărilor de la ora 12.

craciun Belgia

În Ucraina, Crăciunul este sărbătorit în noaptea de 7 ianuarie. Seara, în Ajun fiecare familie se așează la masă și începe să mănânce atunci când primele stele apar  pe cer. De obicei pe masă se află nu mai mult de 12 feluri de mâncare, care reprezintă câte o lună din an.

Multe tradiții se leagă de fertilitatea pământului.  De Crăciun, pe podea și sub fața de masă se asează semințe de grâu. Ucrainienii obișnuiesc să pună în bradul de Crăciun și un păianjen cu pânză. Tradiția spune că păianjenul le va aduce noroc în noul an.

Craciun Ucraina

În Mexic sărbătorile se desfășoară din 16 până în 24 decembrie, cele 9 zile premergătoare sărbătorii, simbol al celor 9 luni dinainte de nașterea lui Isus.

Grupuri de oameni care poartă lumânări merg în fiecare seară într-o altă casă pentru a cânta un cântec special de Crăciun. În acest cântec interpretează rolul lui Iosif și cer adăpost proprietarilor  casei, iar aceștia răspund că nu este loc. Se repetă de mai multe ori aceleași replici și în final oaspeții sunt lăsați să intre în casă. Înăuntru toată lumea sărbătorește, amploarea fiind însă diferită de la o casă la alta.

craciun mexic

Festivitățile încep cu o rugăciune, iar apoi gazdele îi ospătează pe musafiri cu mâncare și băutură tradițională. De obicei se servește tamales. În Mexic elementul decorativ tradițional este floarea roșie numită POINSSETIA sau Crăciunița. Se poate spune că sărbătoarea Crăciunului nu se termină în Mexic până nu este sărbătorită Dia de los Reyes sau Ziua Magilor, pe 6 ianuarie.

Rosca de Reyes este un desert special, de formă rotundă și decorat cu fructe uscate, care se servește în familie cu această ocazie. În interiorul acestui desert se ascunde o figurină reprezentând fuga în Egipt pentru a scăpa de pedeapsa lui Irod.

(Sursa foto: www.libertatea.ro/ChristmasWorld)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here