Percheziții la Prefectura Caraș-Severin! Evaziune fiscală și spălare de bani, 25 milioane lei

perchezitii-Mike-Security

Percheziții în vestul țării! Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş Severin  împreună cu ofiţeri de  de poliție judiciară  din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 77 percheziţii domiciliare  pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe.

Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. Procurorii au descins la Prefectura şi Finanţele Publice Caraş-Severin, unde este vizat prefectul Nicolae Miu Ciobanu. De descinderi nu a scăpat nici firma de pază MIKE SECURITY S.R.L. care îşi desfăşoară activitatea în peste 23 de judeţe: Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Mureş, Cluj, Maramureş, Sălaj, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Hunedoara, Dolj, Olt, Vâlcea, Prahova, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Ilfov, precum şi în Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor există suspiciunea că începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului. În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit.

Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de catre liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate,  iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip ” fantomă”. De asemenea, din acest palier, au  făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora  sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre).

Liderul grupului a coordonat şi societăţi care au  desfăşurat o activitate comercială „la vedere”, participând  la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activitatii infractionale consta în transferarea angajatilor societăţilor ”curate” catre societaţi ”fantomă”, in baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligatiile fiscale aferente, fara a incasa însa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (închirierea de forţă de munca).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei.

Suportul de specialitate  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

(Foto: www.radioresita.ro)

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here