18 decembrie 1989: Timișoara își plânge morții, în timp ce alți eroi se ridică la cer

Pe 18 decembrie 1989, la Timișoara continuă revolta, iar Catedrala și Piața Operei devin nucleul Revoluției Române. În aceeași zi, Nicolae Ceaușescu pleacă în Iran, convins că situația este sub control.

Luni, 18 decembrie 1989, la Timișoara era impusă starea de necesitate. Orașul arăta ca după asediu. Se trăsese până târziu în noapte, muriseră peste 60 de oameni și peste 200 fuseseră răniți. Dar asta nu avea să-i oprească pe demonstranți. Ba dimpotrivă: Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă! Între timp, începuse și Trandafirul, operațiunea rușinoasă a regimului comunism de a face dispărute peste 40 din corpurile eroilor care și-au pierdut viața cu o zi înainte.

În oraș era interzisă deplasarea în grupuri. Evenimentele publice au fost suspendate. La fabrici se contabilizau absenții. În stradă erau militari și milițieni, mulți în civil, care făceau controale în zonele cheie.

La Timișoara, în 18 decembrie 1989, s-a cântat din nou Deșteaptă-te Române, dar s-a spus și rugăciunea Tatăl nostru.

Conform stenogramelor de la Procesul Timisoara, Elena Ceausescu a ordonat: „Trageti cu tunul in Catedrala, sa terminati odata cu ea!”. Unul dintre tinerii care scandau, Sorin Lea, flutura un steag cu stema decupata. A fost impuscat mortal. In urma rafalei trase de fortele de represiune, au mai murit inca doi tineri, alti patru au fost raniti. Multimea se disperseaza. Sunt imaginile care vor face inconjurul lumii. Demonstrantii care s-au imprastiat dupa rafalele trase de militari si tancurile trecand in viteza prin fata Catedralei. Armata imprastie gaze lacrimogene. Ilie Ceausescu soseste la Timisoara si cere generalilor Victor Atanasie Stanculescu si Ion Coman sa inabuse manifestatile ostile regimului folosind orice mijloace. Sunt inregistrati 8 morti si 23 de raniti.

Orasul arata ca dupa razboi. La Spitalul Judetean, timisorenii care incercau sa isi recupereze mortii sau sa afle despre starea celor raniti erau goniti fara sa primeasca nicio informatie. Decanatele facultatilor din oras au primit ordin sa trimita studentii acasa.

La Budapesta, in Piata Eroilor, are loc o manifestatie de solidaritate, iar seara, in fata Ambasadei Romaniei din Budapesta, se aduna mii de demonstranti care cer indepartarea lui Ceausescu si eliberarea lui Tokes. La Europa Libera, in cadrul emisiunii „Actualitatea romaneasca”, Emil Hurezeanu si Niculai Constantin Munteanu vor comenta evenimentele, vor prezenta marturii de la Timisoara ale lui W. Totok.

Nicolai Constantin Munteanu avea sa spuna „E un inceput in tot sfarsitul. Timisoara e acum numele orasului romanesc scris si pronuntat in toate limbile pamantului. Timisorenii au iesit in strada pentru a le reaminti romanilor si opiniei publice internationale ca e nevoie si in Romania de schimbari radicale care s-au produs in celelalte tari comuniste…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here