Timișoara marchează 27 de ani de la Revoluție. Autoritățile și asociaţiile de revoluționari au pregătit în aceste zile un program dedicat Revoluţiei Române.
Astăzi, la ora 12.00, în tot oraşul, sunetul sirenelor a reamintit de 20 decembrie 1989. Acela a fost momentul în care timişorenii şi-au câştigat libertatea. Sirenele care în 1989 au răsunat pentru a anunţa libertatea, s-au auzit astăzi pentru a omagia momentul petrecut în urmă cu 27 de ani. În acea zi a fost elaborată Proclamaţia Frontului Democratic Român, primul program al Revoluţiei Române. A fost şi ziua în care muncitorii din fabricile timişorene au ieşit cu toţii în stradă. Piaţa Operei a devenit neîncăpătoare pentru zecile de mii de manifestanţi adunaţi acolo. Reprezentanţii mulţimii s-au urcat în balconul Operei şi au citit public revendicările oamenilor, aşa cum au fost ele strigate zile întregi pe străzile Timișoarei.
La Consiliul Județean Timiș, ședința de plen a început astăzi cu un moment de reculegere în memoria victimelor din Decembrie 1989. Apoi cuvântul a fost luat de către președintele CJ, Sorin Grindeanu.“După 27 de ani, astăzi, 20 decembrie semnifică prima zi de libertate. Pentru noi, pentru Timișoara, a fost ziua în care comunismul a fost abolit și a însemnat un semnal pentru întreaga Românie. A fost momentul în care s-a conștientizat că se poate că teama nu are limite și că dorința este supremă. 20 Decembrie, însă, nu ar fi existat fără zecile de mii de timișoreni curajoși, care au dat tonul schimbării regimului Ceaușist și care și-au riscat viețile, pentru ca în România, cuvântul <<Libertate să devină legitim>>. Din păcate, acum 27 de ani regimul a curmat viețile unor oameni, pe care trebuie să-i prețuim și a căror memorie trebuie cinstită”, a spus Sorin Grindeanu.
La rândul său, unul dintre revoluționarii prezenți în sala Multifuncțională a CJ, a adresat câteva gânduri. “Nu este corect să târâm memoria eroilor într-o lovitură de stat. Cine și ce grupare vrea, să își asume. Puțini care au fost remarcați cu fapte deosebite la Revoluție se află astăzi printre noi”.
În plus, revoluționarii își doresc să promoveze corect Revoluția, în special în instituțiile de învățământ. ”Este important ca elevii să cunoască ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989”, spune revoluționarul Cornel Șipețan.