65 de teatru de marionete la Arad

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete aniversează zilele acestea 65 de ani de la primul spectacol de marionete din Arad. Cu această ocazie, azi și mâine de la ora 11.00, se vor juca spectacolele Dumbrava minunată, dramatizare după Mihail Sadoveanu de Emil Țigan, regia: Francisca Simionescu (producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete) şi Hansel şi Gretel de Hanyecz-Debelka Róbert, după o idee de Fraţii Grimm, regia: Szőke Kavinszki András (aparţinând Teatrului “Regina Maria” Oradea, Trupa Arcadia).

Primul spectacol jucat de Teatrul Prichindel din Arad (aceasta fiind denumirea sa pe atunci), Secţie a teatrului de Stat, s-a numit Galoşul fermecat, iar din distribuţie au făcut parte actorii pregătiţi de şcoala de marionete din Bucureşti. Direcţia de scenă era semnată de Sanda Diamantescu şi Crisitan Fragopol, un amănunt pitoresc fiind faptul că muzica scrisă de Edgar Cosma era interpretată live la pian de către actorul arădean Mişu Drăgoi.

La o distanţă de 65 de ani, actorii marionetişti arădeni şi păpuşarii orădeni reînvie suflul artistic al acelor ani cu două dintre spectacolele cele mai apreciate ale celor două trupe.

Dramatizată de către Emil Ţigan, director al Teatrului de Marionete din Arad în perioada 1986 – 1993, Dumbrava minunată s-a transformat într-un fermecător spectacol cu măşti şi marionete la fire scurte, o feerie cu lumini multicolore şi muzică antrenantă, o sărbătoare de zile mari savurată de copii de toate vârstele.

În acelaşi timp, jocul expresiv al păpuşilor mari şi plastice din Hansel şi Gretel este completat de prezenţa, starea şi jocul actoricesc al păpuşarilor.. Acţiunea, deseori interactivă cu copiii, precum şi textul, care aduce prospeţime şi dă loc pentru improvizaţie, aduce savoare şi farmec acestei poveşti clasice şi bine cunoscute. De asemenea, cele două spectacole ale trupelor din Arad şi Oradea vor marca şi deschiderea Festivalului Internaţional EuroMarionete (7-18 mai) dedicat anul acesta aniversării celor 65 de ani de la înfiinţarea Teatrului de Marionete din Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here