Sărbătoare mare în calendarul creștin- ortodox. Românii îl celebrează pe Sfântul Andrei.
Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli şi este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. El este numit și “Cel Întâi chemat”, deoarece a fost primul care a răspuns la chemarea Mântuitorului la apostolat. În această zi, creștinii care țin Postul Crăciunului au dezlegare la pește.
În popor există mai multe obiceiuri legate de sărbătoarea Sf. Andrei. Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.
Sfântul Andrei este noaptea ritualurilor de dragoste. Cele mai practicate sunt acelea care se referă la aflarea ursitului de către fetele nemăritate. De exemplu, prin ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfințit se crede că se obține în vis imaginea ursitului. Tot în noaptea Sf. Andrei se mai spune că bântuie strigoii. Împotriva vârcolacilor, gospodinele agață funii de usturoi la ferestre și lasă aprinsă candela lângă icoane. Se mai spune că dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin, atunci vom avea o iarnă blândă, iar dacă este ger va fi o iarnă grea.