Acțiuni de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ACCIDENTUL

Timp de trei zile, poliţiştii timişeni au desfăşurat activități de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ACCIDENTUL, în mediul rural, distribuind materiale informativ-preventive și transmițând cetățenilor sfaturi practice pentru adoptarea unei conduite antivictimale corecte.

În perioada 13-15 august, poliţiştii din cadrul Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, cu sprijinul celor din mediul rural, au desfăşurat activităţi de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ACCIDENTUL, pe raza secțiilor rurale arondate Poliției Municipiului Timișoara

Astfel, poliţiştii s-au deplasat în localitățile Peciu Nou, Șag, Foeni, Parța, Sânnadrei, Cornești, Satchinez, Șandra, Biled, Becicherecu Mic, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Urseni, Albina, Sârbova, Drăgoești, Ficătari, Căpăt,    unde au transmis cetăţenilor sfaturi practice privind adoptarea unei atitudini antiinfracţionale corecte şi modul în care trebuie să acţioneze în cazul în care sunt victime ale unor astfel de fapte.

Pe timpul acţiunilor în teren, au fost distribuite materiale informativ-preventive și postate afișe cu informații utile în locurile ,,cheie” (avizierele instituțiilor, vitrinele societăților comerciale, etc.), unde să aibă acces cât mai mulți cetățeni.

RECOMANDĂRI PENTRU PEREVNIREA ÎNȘELĂCIUNILOR PRIN METODA ACCIDENTUL

De-a lungul timpului, Poliţia Română s-a confruntat – şi încă se confruntă – cu situaţii în care cetăţeni din toate categoriile, în special persoanele în vârstă, cad victime celor care se ocupă cu escrocherii. Scopul acestora constă în dorinţa de a obţine câştiguri băneşti imediate şi fără a investi nimic sau o investiţie aproape nesemnificativă!

Cum  procedează suspecţii?

Victima este aleasă, de cele mai multe ori, la întâmplare, prin apelarea unui post telefonic fix sau mobil. În cele mai multe cazuri, suspecţii folosesc un limbaj evoluat, comunicându-i potenţialei victime, folosindu-se de o falsă calitate, faptul că o rudă apropiată este victima unui accident de circulaţie sau este reţinută de organele de poliţie, solicitându-i acesteia sume de bani pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie, ori pentru intervenţia medicală chirurgicală, în scopul salvării presupusei victime.

După întărirea convingerii, aceştia comunică CONDIŢIILE ce trebuiesc îndeplinite în cel mai scurt timp pentru a putea intra în posesia banilor, care au ca scop salvarea presupusei victime .

Cele mai întâlnite sunt:

  • O persoană, susţinând că este avocatul fiului familiei respective, telefonează părinţilor, iar uneori pentru credibilitate o altă persoană, plângând sau vorbind neclar, se dă drept fiul familiei.
  • Fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.
  • Altă variantă folosită este aceea prin care victimelor li se cer sume de bani pentru a plăti cauţiunea fiului reţinut de către autorităţile altui stat.
  • Trimiterea unor sume de bani prin serviciile de transfer rapid, pe numele unor persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here