La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a avut loc astăzi evaluarea activităţilor desfăşurate de poliţişti în anul 2016. Astfel, întreaga activitate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a fost direcţionată şi desfăşurată în vederea îndeplinirii obiectivelor instituționale, strategice şi specifice ale Poliției Române.
Este vorba despre: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale uniunii europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
Infracționalitatea stradală, în perioada analizată, a fost în scădere față de anul 2015, diminuarea procentuală fiind de 13,39%. În mediul rural, infracţionalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu aproximativ 5 %, faţă de anul precedent, de menționat fiind infracţiunile economice, care au scăzut cu aproximativ 29 %.
În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2016, s-au produs cu 9% mai puţine accidente grave faţă de anul 2015, îmbucurător fiind faptul că, în perioada analizată, au fost înregistrate scăderi la numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, diminuarea fiind de 25%.
O altă direcţie foarte importantă de acţiune în domeniul circulaţiei rutiere, a fost ridicarea gradului de disciplină în trafic, printr-o prezenţă activă a poliţiştilor pe principalele artere rutiere din judeţ.
Infracționalitatea sesizată la nivelul I.P.J. Timiș, în anul 2016, a fost în scădere, înregistrând o diminuare de 9,79 %.
Astfel, sesizările de natură economică au scăzut cu 26,54 %, infracțiunile de natură judiciară cu 8 %, iar sesizările de altă natură au fost cu 9,7 % mai puține fapte.
La nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată se află pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2016 a fost cel de-al cincilea an de scăderi consecutive.
Infracționalitatea în domeniul evaziunii fiscale a înregistrat o diminuare procentuală de aproximativ 51 %, în special la faptele privind Codul Vamal, unde întâlnim o reducere de aproximativ 33 %. În cursul anului 2016, la nivelul judeţului Timiş, infracţiunile de mare violenţă sunt în scădere, diminuarea fiind de circa 5 %.
Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat scăderi de aproximativ 13,3 % faţă de anul 2015, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, cu 15,32 % mai puține. De asemenea, se consemnează scăderi și în cazul furturile din auto, unde diminuarea procentuală este de circa 15 % şi în cazul furturilor din societăţi comerciale, de aproape 15 %.
În ceea ce priveşte principalele infracţiuni sesizate la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în cursul anului 2016, faţă de anul anterior, se consemnează o diminuarea procentuală de aproximativ 41 %.
Pe linia combaterii delictelor silvice, în perioada analizată, s-a înregistrat o scădere de 30 %, lucrătorii compartimentului specializat confiscând aproape 850 de metri cubi de material lemnos.
În perioada analizată, activitatea polițiștilor din cadrul Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității s-a axat pe prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenței juvenile și reducerea victimizării minorilor, având ca beneficiari peste 170.000 de persoane.
În domeniul prevenirii criminalităţii în rândul tinerei generaţii, una dintre principalele activităţi desfăşurate în cursul anului 2016 de către I.P.J. Timiş, o constituie Proiectul „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, lansat împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş. Activităţile au fost derulate la Centru de Tineret Chevereşu Mare.
În cadrul parteneriatului cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România-Timişoara, Biroul Analiza și Prevenire a Criminalității a derulat campania ,,ARIPI FRÂNTE”, care a vizat prevenirea violenţei domestice şi în mod special a celei îndreptate împotriva femeii şi copiilor, atât în mediul urban cât şi în mediul rural. Tot în cadrul parteneriatelor dezvoltate de I.P.J. Timiş, se numără şi implementarea Proiectului „DE LA VIOLENŢĂ LA DELINCVENŢĂ ESTE UN PAS”, eveniment ce a reprezentat un alt șir de activități destinate elevilor din învățământul gimnazial si preuniversitar atât din mediul urban cât și din cel rural.
În perioada analizată, parcul auto al inspectoratului (inclusiv al structurilor deservite logistic) a fost reînnoit cu 21 de autospeciale, în prezent cuprinzând 466 de autovehicule.
Acţiunile viitoare ale poliţiştilor timișeni vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră. Rămâne o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.
Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiș va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.