Agricultorii câștigă lupta cu petroliștii

0
589

Una dintre cele mai mari companii agricole din România, EMILIANA WEST ROM SRL, a câștigat procesul intentat de NIS PETROL SRL, filiala românească a petrolistului sârb NIS Petrol, societate deținută de rușii de la Gazprom.

Intenția companiei petroliere era să intre pe o suprafață foarte mare de teren agricol pentru a realiza operațiuni de prospecțiune și explorare petrolieră, inclusiv achiziții de date 3D prin metode seismice, instalarea de cel puțin 3 sonde de mare adâncime etc. (aprox. 11.000 ha afectate și 150 ha efectiv expropriate în fapt, de pe raza localităților Dudeștii Vechi, Valcani, Teremia Mare și Beba Veche).

Deși aceste operațiuni presupuneau distrugerea recoltelor și a solului fertil agricol, încă de la începutul anului 2015, fără a aștepta hotărârea instanței, NIS Petrol a încălcat fără drept în nenumărate rânduri proprietatea Emiliana West Rom, dar și multe proprietăți agricole din apropiere. Acest fapt a determinat Emiliana West Rom să solicite și să obțină împotriva NIS Petrol o ordonanță a instanței prin care petroliștilor li se interzice cu desăvârșire accesul sau realizarea oricăror operațiuni petroliere pe terenurile aflate în proprietatea sau folosința companiei agricole.

Într-un final, la sfârșitul unui duel judiciar extrem de dificil și complex, avocații Emiliana West Rom au reușit să determine instanța de la Judecătoria Sânnicolau Mare să respingă complet acțiunea celor de la NIS Petrol.”În primul rând, salutăm și apreciem decizia instanței de la Judecătoria Sânnicolau Mare, o instanță corectă, echidistantă și alcătuită din foarte buni profesioniști. Această hotărâre reprezintă un precedent ce va da un impuls bun dezvoltării agriculturii locale și echivalează cu o gură de aer pentru proprietarii de terenuri din zonă, sufocați de abuzurile sistematice ale NIS Petrol. Însă acest rezultat a fost posibil și datorită eforturilor susținute ale avocaților noștri. Alături de echipa foarte bună a SCA Valentin și Asociații din Timișoara, reprezentată de d-l Av. Lucian Bojin și d-na Av. Sorina Doroga, am beneficiat de sprijinul foarte important al unor excelenți și experimentați profesioniști din cadrul SCA Chiuariu & Asociații din București, respectiv d-nii Av. Dr. Tudor Chiuariu și Av. Ion Alexandru.Echipele de avocați au colaborat ireproșabil, iar acest efort comun a culminat cu rezultatul pozitiv din disputa cu NIS Petrol, ceea ce ne oferă speranțe pentru o dezvoltare viitoare accelerată a agriculturii din zonă”, a declarat directorul administrativ al SC Emiliana West Rom, Sebastiano Stoppa.

Cu privire la întreaga situație de fapt din zonă, Stoppa a adăugat că: „Aici, la Dudeștii Vechi NIS Petrol încearcă să profite de lipsa de pregătire juridică a localnicilor, dar și de schimbările din administrația publică locală. Noi însă suntem hotărâți să nu asistăm la distrugerea pământului. Cei de la NIS Petrol au intrat cu forța pe terenurile noastre, pentru prospecțiuni. Au intimidat localnicii și i-a presat aproape zi de zi cu notificări, în care este subliniat faptul că dacă se opun vor plăti 1.170 de euro/oră. Spuneau că sunt daune interese. Unii oameni s-au temut că vor plăti acești bani, dar noi nu ne-am lăsat intimidați, iar instanța, Judecătoria Sânnicolau Mare, ne-a dat dreptate. Oamenii din Dudeștii Vechi, și nu numai, nu ar trebui să se mai teamă, iar noi îi putem consilia astfel încât NIS Petrol să nu le mai folosească abuziv pământul”.

 

 

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here