Proprietarii de clădiri istorice vor fi amendaţi din nou dacă nu își întrețin imobilele. Sancțiunile sunt usturătoare, 8000 lei. Anunţul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care spune că sancţiunile vor fi aplicate până când aceştia vor reabilita clădirile grav afectate.
Clădirile neîntreținute, pe lângă faptul că dau un aspect inestetic orașului, pot prezenta și pericole pentru cetățeni atunci când elemente de ornament sau bucăți din fațadă se desprind. Autoritățile locale au lansat în urma cu mult timp o campanie de notificare a proprietarilor de clădiri istorice, prin care le cereau acestora să inițieze demersurile pentru a-și repara clădirile. “În urma acestor notificări, unii cetățeni au înțeles și au fost trimise 99 de certificate de urbanism. E un prim pas prin care proprietarul arată că a înțeles că trebuie să-și întrețină corespunzător proprietatea. Au fost și 34 de solicitări la care încă nu s-a emis certificat de urbanism, fie pentru că nu e aprobabil ceea ce s-a solicitat, fie pentru că nu s-a finalizat analiza documentației. S-au emis doar cinci autorizații de construcții”, explică edilul Nicolae Robu.
În ceea ce privește notificările aplicate proprietarilor, notificarea este primul pas prevăzut de legislația în vigoare, mai exact de Ordinul 839/2009 actualizat, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. La ora actuală aceste notificări sunt în termenul stabilit în acord cu legea, urmând ca după expirarea acestuia polițiștii locali să reverifice situația imobilelor, constatările din teren fiind apoi înaintate Direcției Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara pentru luarea măsurilor legale și stabilirea cuatumului sancțiunilor contravenționale.
Anul trecut au fost aplicate în cazul clădirilor istorice neîntreținute sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Verificările pe linia întreținerii de proprietari a imobilelor deținute continuă.