Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale! Care este mesajul directorului OMPI?

Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, prilej cu care, directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale a transmis un mesaj privind inovarea.

În ultima vreme se vorbește enorm despre inovare și pe bună dreptate. Inovarea este o componentă vcentrală a bunăstării noastre economice și sociale.
Inovarea – și implicit progresul tehnologic pe care aceasta în reprezintă – are o contribuție semnificativă la creșterea economică și crează oportunități pentru noi și tot mai bune locuri de muncă.
Rareori avem timp să reflectăm asupra multiplelor modalități în care inovarea duce la creșterea calității vieții. Este însă suficient să face doar o comparație între felul în care trăim astăzi și felul în care se trăia acum 100 de ani. În ultimul secol am asistat la o extraordinară transformare a calității vieții sub aspect material, grație apariției a nenumărate tehnologii și produse noi și perfecționate. Iar noile și extraordinarele domenii tehnologice: realitatea virtuală, inteligența artificială, imprimantele 3D, cipurile neuromorfe, nanotehnologiile, robotica, sistemele de editare genomică CRISPR și toate cele care vor urma, fac ca perspectiva progreselor viitoare să fie extrem de promițătoare.
V-ați putea întreba ce legătură are proprietatea intelectuală cu toate acestea?
Proprietatea intelectuală este o componentă esențială a succesului sistemului de inovare. Ea asigură recompensarea celor care își asumă riscul de a introduce în economie <<noul>>, în termeni de produse și servicii. ea asigură cadrul în care se desfășoară lungul și complicatul drum de la idee la produsul sau serviciul disponibil la scară comercială.
Campania din acest an reprezintă pentru noi toți o ocazie de a reflecta asupra a ce înseamnă să inventezi și asupra provocărilor aferente acestui proces. În plus, ea se dorește și un imbold pentru a gândi cum putem pune inovarea în slujba întregii societăți„, a transmis directorul general al OMPI, Francis Gurry.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here