BIROUL UNIC al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, un real succes. Este concluzia reprezentanților instituției, la mai bine de jumătate de an de la înființarea acestuia.

Treisprezece specialiști de la instituțiile partenere oferă informații specifice și consultanță gratuită agenților economici la BIROUL UNIC al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. BIROUL UNIC stă la dispoziția antreprenorilor, la Centrul Regional de Afaceri, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 9.00-12.00. Noutăți legislative legate de modificări ale Codului Vamal, Proiectul „Casa Verde”, finanțări în agricultură, programe de finanțare nou deschise, noi reglementări ale legii privind securitatea la incendii, informații referitoare la avize și autorizări – sunt doar câteva din informațiile disponibile, la zi.

BIROUL UNIC este o premieră în sistemul cameral din România. A fost înființat  în iunie 2016 de către CCIAT, ca entitate fără personalitate juridică, interfață între comunitatea de afaceri și instituțiile administrației publice. Parteneriatul Regional pentru înființarea „Biroului Unic” s-a născut urmarea relațiilor de colaborare îndelungate și fructuoase ale CCIAT cu instituțiile administrației publice locale și regionale, servicii deconcentrate în teritoriu, organizații intermediare regionale – entități cu care au fost organizate în primul semestru al anului un număr de 9 seminarii de instruire și informare pe tematici de interes ce au reunit peste 1300 de agenți economici.

Potrivit conducerii CCIA Timiș, de anul viitor se dorește instituirea unui departament în cadrul Biroului Unic, care să-i ajute pe antreprenorii timișeni. Astfel că autorizațiile să se poată elibera într-o singură locație, iar oamenii să nu mai fie nevoiți să alerge dintr-o parte în alta a orașului. “Pentru instituțiile publice este un mic dezavantaj, pentru că logistica pe care o au există la sediile lor. Dar pentru oamenii de afaceri au văzut-o ca pe un beneficiu și ca o facilitate. Antreprenorii, pot să spun că există interes din partea lor pentru acest birou, pentru informații și consultanță. Interesul cel mai mare al firmelor ar fi pentru autorizații, acestea să se dea într-o singură locație, să nu trebuiască să circule dintr-o parte în alta a orașului. Acesta este un plan pentru anul viitor. Ne-am propus să mergem la fiecare. Cu instituțiile am luat legatura în județ, dar au nevoie de acceptul ministerelor de resort. Vreau să menționez că într-o singura zi se va întâmpla, ca și acum. Se vor primi dosarele doar marțea. Este o provocare pentru toată țara, pentru că dacă noi am fost, în premieră, cei care am înființat Biroul Unic, tot în premieră vom fi și cu autorizațiile. Nu se mai dau de foarte mulți ani autorizațiile într-un singur loc. Ca să depui un dosar trebuie să umbli o săptămână, două. Suntem în lucru, nu este deloc ușor, dar există posibilitatea să facem acest lucru la noi în Cameră”, transmite Florica Chiriță, director general al CCIA Timiș.

Cele 13 instituții semnatare ale Cartei Parteneriatului Regional sunt: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș; Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş; Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara; Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Vest Timiș;      Direcţia Agricolă Județeană Timiș; Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara; Direcția Regională Vamală Timișoara; Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș; Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiș; Inspectoratul de Poliţie Județean Timiş / Serviciul Investigarea Criminalității Economice; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat”al Județului Timiș; Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș; Primăria Municipiului Timișoara – Biroul Autorizare Activități Comerciale și Gestiune Spații Publicitare.

Articolul precedentNouă siglă și logo la ADR Vest
Articolul următorSpectacole la Opera Naționala Română Timișoara în luna ianuarie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.