Timişoara este gazda Campionatelor Naţionale de Fond pentru seniori şi juniori în perioada 30 martie – 2 aprilie 2016. Primii care au intrat în concurs sunt seniorii, în zilele de 30 şi 31 martie. La start se vor alinia peste 90 de canotori din 14 structuri sportive, în 22 probe.Pentru titlurile de campioni naţionali la nivelul juniorilor se vor întrece în zilele de 1 şi 2 aprilie peste 200 de sportivi din 17 cluburi sportive în 21 de probe.
Alături de sportivii şi tehnicienii cluburilor sportive se află Adrian Poeană, preşedintele F.R.Canotaj, Sandu Pop secretarul general al F.R. Canotaj, Traian Stancu, preşedintele Comitetului de Organizare, Zlatomir Balojin, membru în Comisia de Organizare. “Participă 14 cluburi sportive, aproximativ 90 de sportivi, componenți ai loturilor naționale. Mai puțini, din păcate anul acesta ai loturilor olimpice, deoarece sunt în pregătire pentru Jocurile Olimpice. Canotajul din Timiș evoluează foarte bine în ultimii ani. Aveți patru structuri sportive afiliate la Federația Română de Canotaj în Timișoara, o Asociație Județeana de Canotaj cu activitate foarte bună din țară, care are inclusiv acea pistă de canotaj pe Lacul Surduc”, susține Sandu Pop, secretar general al Federației Române de Canotaj.
Campionatul Național de Fond pentru seniori și tineret a demarat astăzi la ora 9.30 pe apele Begăi, de la Fabrica de Zahăr pe 6 kilometri în amonte cu sosirea la Restaurantul Flora. Astfel, 42 de ambarcațiuni au avut de parcurs unsprezece probe, dintre care 4 de simplu și tot atâtea de dublu respectiv 3 în bărci de patru. Două dintre triumfuri au fost conturate de timișoreni, ex-campionul mondial de juniori Adrian Cionca, de la CS Universitar Politehnica Timișoara, care a câștigat la simplu masculin – seniori cu timpul de 24:27,04 și peste 37 de secunde avans în fața călărășeanului Chioseaua, dintr-un total de 6 sportivi participanți în probă. Campioni naționali de seniori sunt Casian Dacian Pența și Ferencz Albert Kovacs, tot de la CSU Poli, într-o probă de 2-a categorie ușoară doar cu timișoreni în concurs.
Traian Stancu, preşedintele Comitetului de Organizare spune: “Cu toate minusurile pe care le-am avut la organizare, cred că probele s-au desfășurat corect”.
După concurs, a avut loc festivitatea de premiere la Consiliul Județean Timiș. Sportivii au primit medalii și diplome pentru efortul depus la campionat.“Am început să fac canotaj de la vârsta de 16 ani. Am venit acum locul I la Fond și încerc să ating performanța pentru olimpiadă. De când am început, a fost destul de greu, practic asta de opt ani”, spune unul dintre participant, campion mondial la canotaj.
“De la 14 ani practic canotaj, am rezultate destul de bune. Sunt foarte mulțumit de mine. La început am venit voluntar, eram în primul an la liceu și a venit o antrenoare de la Orșova, m-a selectat și am plecat la Orșova.Cea mai grea cursă a fost la Campionatul Mondial din Hamburg, Germania, în 2014. Am luat Medalia de Argint”, spune Sergiu Vasile Bejan, campion mondial la canotaj.
“Ca fată e greu, dar nu poți să compari câștigul cu nimic în lume și frumos în același timp. Am mai multe premii naționale și sunt campioană mondială, olimpică, europeană. Le transmit fetelor, aspirantelor, să se apuce de sport și să muncească și să își facă un viitor”, a declarat Cristina Georgiana Popescu, campioană mondială la canotaj.
Naționalul de Fond pentru seniori și tineret continuă mâine, cu probe de dublu, șase la număr, dar și câte două de simplu și 4 respectiv cea de 8+ masculine, cu alte 11 probe.