Cât de sigure sunt, de fapt, băncile de celule stem din România

Când vine momentul să aducă pe lume un copil, orice părinte se gândește, în primul rând, la asigurarea viitorului acestuia. Una dintre întrebările principale pe care și le pun părinții încă din timpul sarcinii este dacă să recolteze sau nu celule stem la naștere. Ei bine, importanța celulelor stem este, potrivit specialiștilor, indiscutabilă. Sângele din cordonul ombilical poate fi folosit pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni și boli grave. În România au apărut în ultimii ani numeroase firme, denumite “bănci de celule stem” care se ocupă de colectarea, criogenarea și stocarea sângelui din țesutul cordonului ombilical la naștere pentru a putea fi folosit, în caz de nevoie, în lupta cu diverse boli.

Așadar este foarte important pentru copil să recoltezi celule stem la naștere, dar cum alegi banca potrivită pentru așa ceva?

Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont, ca orice proaspăt părinte, când alegi banca de celule stem:

  • Asigură-te că banca este acreditată

Foarte important, pentru a nu exista riscul folosirii celulelor recoltate în scopuri ilegale, este ca banca pe care o alegi să fie acreditată atât la nivel național, cât și internațional. În România nu toate băncile au cele două acreditări, așa că informează-te înainte să iei o decizie în acest sens.

  • Câtă experiență are banca de celule stem aleasă de tine?

Nimeni nu își dorește ca banca în care sunt stocate celulele stem ale copilului să falimenteze sau să nu-și asume responsabilitățile și obligațiile pe care le are față de clienți. Pentru a te asigura că modalitățile de recoltare, transportul, prelucrarea și stocarea celulelor sunt de cea mai bună calitate este bine să verifici vechimea, experiența și stabilitatea băncii pe piața din România.

Procedura de recoltare este una riguroasă: sângele trebuie să fie colectat în cel mult 48 de ore de la naștere cu ajutorul unui kit de la banca pe care ai ales-o, iar apoi transportat în condiții optime de temperatură. Există bănci care recoltează și procesează celulele în mai multe moduri. De exemplu, celulele stem de la Babystem pot fi colectate și procesate în 3 moduri: prin tehnologia TotiCyte (ce permite stocarea de cel puțin trei ori mai multe celule), prin separare celulară și sânge integral și prin varianta stocării țesutului din cordonul ombilical. Așadar, diversitatea tehnologiilor folosite pentru recoltare și procesare este un indicator important cu privire la experiența îndelungată și seriozitatea unei bănci.

  • Atenție la contractul pe care-l vei semna cu banca

În contractul unei bănci serioase trebuie să fie incluse următoarele: serviciile prezentate în oferta băncii (de la prelevare, la transport, la păstrare) și costurile; despăgubirile în cazul în care probele recoltate sunt distruse accidental sau pierdute; asigurarea analizelor medicale ale probelor; taxa anuală a contractului, dar și ce se poate întâmpla în cazul neplății sumei anuale stabilite cu banca.

Nu uita de cererea informațiilor suplimentare înainte de semnarea contractului, precum: ce cantitate de sânge va fi prelevat; în ce fel de recipiente și în ce mediu va fi păstrată proba sau dacă se pot preleva celule stem în condiții speciale (naștere prematură).

Așadar, lucrurile sunt clare acum: tu știi cum să alegi cea mai bună bancă de celule stem, iar cel mic/cea mică are asigurat un viitor mai sănătos!

sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here