Cauți mobilier pentru baie? Află ce cablaje electrice sunt necesare

Indiferent de modul în care îți place să faci baie sau duș, este important să conștientizezi faptul că băile pot să acumuleze umezeală și pot consuma multă energie. Asta înseamnă că trebuie să gândești exact un plan de mobilier în funcție de consumatorii de electricitate, pentru a nu avea parte de alte probleme.

Descoperă în continuare cum să planifici cablarea electrică, atunci când vrei să achiziționezi mobilier pentru baie

În primul rând, poți să te gândești care va fi sursa ta de lumină sau dacă vrei să beneficiezi de mai multe surse de iluminat, cum ar fi lângă oglindă, dulapuri și diferite zone din baie.

De exemplu, dacă vrei ca mobilierul de baie să fie prevăzut cu oglindă cu iluminare, atunci trebuie să te asiguri de faptul că ai la dispoziție și o sursă de curent, pentru că nu toate oglinzile cu LED sunt prevăzute cu propria lor instalație electrică internă.

Corpurile de iluminat au una dintre cele două evaluări, respectiv pentru locuri umede și pentru locuri uscate. Orice corp de iluminat din baie trebuie să fie cel puțin clasificat pentru locuri umede. Mai mult decât atât, atunci când corpul de fixare este supus stropirii de la duș, și acesta trebuie să fie evaluat pentru locuri umede.

Totodată, ai putea să te gândești să instalezi un ventilator în baie, atât pentru mirosurile neplacute, cât și pentru a elimina vaporii de apă. Chiar dacă ai o fereastră, un ventilator pentru baie este mai eficient în eliminarea umidității și a mirosurilor și nu pierzi atât de multă căldură în timpul iernii.

De aceea, trebuie să știi înainte câți consumatori vei avea și, de asemenea, dacă vei avea nevoie de prize. Practic, un plan de cablare de bază pentru o baie include un circuit de prize pentru uz general și alte circuite de prize dedicate echipamentelor.

În unele zone, iluminatul și prizele trebuie să fie dispuse pe circuite separate, astfel încât, dacă o priză declanșează întrerupătorul, luminile să nu se stingă. În alte zone, este posibil să instalezi iluminatul, prizele și un ventilator standard pe un singur circuit, cu condiția ca circuitul să deservească doar baia și nicio altă cameră.

De asemenea, trebuie să te gândești unde va fi instalată mașina de spălat rufe, pentru că acolo trebuie să existe o priză. Ceea ce este special la acest circuit este faptul că este un circuit desemnat, care nu trebuie confundat cu un circuit dedicat. Asta înseamnă că utilizarea în acest caz este spălarea rufelor și poți conecta atât o mașină de spălat, cât și un uscător de rufe în aceeași priză.

Totodată, cablajul prizelor electrice și întrerupătoarelor implică multe dintre aceleași tehnici de bază. Realizarea de conexiuni sigure necesită pregătirea corectă a firelor de circuit care se vor conecta și fixarea fiecărui fir la echipamentul corect.

Prin urmare, este necesar să acorzi o atenție deosebită sistemului electric mai ales atunci când este vorba de baie, pentru a evita eventuale accidente mai mult sau mai puțin grave. De asemenea, asigură-te de faptul că atât mobilierul, cât și sistemele electrice și de iluminat cu care îți echipezi baie sunt calitative. În acest sens, pe Hornbach.ro poți găsi atât mobilier de baie calitativ, cât și numeroase tipuri de corpuri de iluminat pe care le poți alege inclusiv pentru camera de baie.

Sursa Foto: Pexels.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here