La Cenaclul Uniunii Scriitorilor Timișoara, condus de criticul literar Cornel Ungureanu, într-o sală arhiplină a avut loc lansarea cărții „Sfinți fără aureolă”, scrisă de omul de televiziune Constantin Mărăscu, apărută la Editura Eubeea. Invitată special a fost europarlamentara Maria Grapini. Cartea a apărut sub oblăduirea Fundației Culturale „Orient Latin” și este cofinanțată de Consiliul Județean Timiș.

Constantin Mărăscu a amintit că Televiziunea Română a difuzat 54 de episoade despre eroii fără aureolă, iar după ce s-a îndepărtat de TVR a mai realizat trei, grație și Fundației literare Orient Latin care a cofinanțat trei filme și această carte. Vor mai urma încă cinci volume.

Constantin Mărăscu ne determină să ne amintim de eroii care s-au jertfit pentru libertate, dar și de rezistența anticomunistă. El ne invită să ne amintim și de cei care au scris despre rezistența anticomunistă. Este o carte extraordinară pornită dintr-un serial de televiziune. O carte care ne reamintește de eroii de odinioară. Cartea este proză publicistică și poem. Mărăscu este un cineast, dar și un poet. Este o carte de istorie, dar și o carte aniversară“, a spus prof. Cornel Ungureanu.

Constantin Mărăscu printr-un limbaj ușor accesibil a scris o poveste reală despre rezistenta din Munții Banatului, a construit o mitologie despre aceste evenimente. Volumul prezintă o mitologie a zonei Carașului, a Munților Banatului, iar eroii prezentați sunt figuri mitologice din zona respectivă“, a adăugat prof. Miodrag Milin.

Cartea și filmul despre Sfinți fără aureolă nu ar fi putut să apară fără sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. Munca lui Constantin Mărăscu este de excepție, fiindcă nu este ușor să fii și șofer și omul care pozează apoi să vină și să pună secvențele cap la cap să iasă un film logic. E o carte care se adaugă tezaurului istoric, e și reportaj și istorie“, a spus Nina Ceranu.

Europarlamentara Maria Grapini a declarat următoarele: ”Mă bucur că pot sa fiu din nou aici la Uniunea Scriitorilor din Timișoara cu dumneavoastră. De asemenea mă bucur că azi, 24 ianuarie, sărbătorim 161 de ani de la Unirea Principatelor Române numită și Mica Unire. Dacă nu ar fi fost Mica Unire, nu ar fi fost nici Marea Unire din 1918. Eu la cabinetul de europarlamentar chiar am un eveniment, de la ora 15,00, cu mulți invitați pentru a marca Unirea Principatelor Române. Cu această ocazie vă împărtășesc un proiect pe care îl desfășor cu Asociația Bibliotecilor din România, fiindcă am constatat că exista o ruptură pe lanțul scriitor editură și public. Asociația ar putea ajuta mult în acest domeniu. De aceea, să își împrospăteze fondul de carte al bibliotecilor, i-am propus asociației o întâlnire cu reprezentanții editurilor. Astfel bibliotecile vor veni și în sprijinul celor care scriu“.

Articolul precedentAccident grav în vestul țării. A fost nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare
Articolul următorA murit Mihai Stepanescu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.