Cum poți avea parte de cele mai bune certificări pentru afacerea ta? Atât BREEAM, cât și LEED sunt programe acceptate la nivel global, care indică faptul că o clădire a fost proiectată și construită la un anumit nivel de responsabilitate față de mediu. Dar, deși sunt asemănătoare, există câteva diferențe importante care trebuie luate în calcul. Află despre ambele programe în acest articol, astfel încât să îl poți alege pe cel potrivit pentru nevoile firmei tale.

Urmărește în continuare care sunt diferențele și avantajele fiecărui certificat în parte!

  • Ce înseamna BREEAM?

BREEAM sau „Metodologia de evaluare a mediului în cadrul instituției de cercetare a clădirilor” este cea mai veche metodă de evaluare și certificare a durabilității ecologice a unei clădiri. 

Schema BREEAM a fost dezvoltată de compania britanică BRE (Building Research Establishment) în 1988 și a devenit de atunci liderul pieței europene, reprezentând peste 81% din toate certificările de clădiri comerciale din Europa, potrivit unor statistici realizate în 2014. 

BREEAM măsoară valoarea sustenabilă e unei clădiri, de la energie, la ecologie. Fiecare dintre aceste categorii abordează cei mai influenți factori, printre care:

  • reducerea emisiilor de carbon;
  • durabilitate și rezistență la proiectare; 
  • adaptarea la climatul zonei; 
  • valoarea ecologică și protecția biodiversității.

 

  • BREEAM vs. LEED – Care este diferența?

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este un program de certificare condus de organizația americană Green Building Council (USGBC) și include sisteme de evaluare pentru orice activitate în domeniul construcțiilor, de la proiectarea clădirilor, până la exploatarea și întreținerea caselor, și chiar a cartierelor. 

În timp ce ambele programe se ocupă de sustenabilitatea ecologică a unei clădiri, cea mai mare diferență dintre cele două este modul în care se acordă ratingul:

  • BREEAM folosește evaluatori autorizați care examinează dovezile împotriva criteriilor de credit – dacă BRE decide că proiectul în construcții își îndeplinește cerințele, acreditarea BREEAM poate fi eliberată; 
  • LEED nu folosește evaluatori pentru a colecta dovezi pentru certificare. În schimb, echipa de proiectare a clădirii colectează date și le trimite către USGBC. Doar odată examinate aceste informații, clădirea poate primi certificarea LEED.

Pentru a obține certificarea potrivită firmei tale, este recomandat să apelezi la consultanți de mediu cu experiență, care să depună actele de reglementare necesare unui astfel de proces – Stratos.ro oferă servicii de consultanță de top, precum și planuri de sustenabilitate pe termen lung, pentru ca afacerea ta să își continue activitatea în conformitate cu legislația din România. 

  • Care sunt beneficiile acestor certificări?

Ambele programe pot aduce beneficii afacerii tale. Certificarea LEED este singurul sistem utilizat în Statele Unite. Această schemă evaluează proiectarea și construcția clădirilor în ceea ce privește eficiența energetică, utilizarea apei, calitatea aerului, materialele de construcție folosite, dar și accesul la transportul public și utilizarea responsabilă a terenurilor din jurul clădirilor.

Cu toate acestea, BREEAM adaugă mai multă structură procesului de proiectare, ceea ce înseamnă că este mult mai ușor de a obține aprobarea. În plus, poate fi adaptat fără probleme la contextele locale. De exemplu, cu BREEAM Bespoke, evaluatorul poate colabora cu BRE pentru a dezvolta criterii de evaluare special adaptate unei clădiri care nu se încadrează în criteriile de sustenabilitate, în timp ce LEED nu a fost creat cu acest nivel de adaptabilitate.

În concluzie, este important să ții cont de specificul fiecărei scheme în parte și să apelezi la experți în domeniu – numai astfel poți să te asiguri că activitatea întreprinderii tale este în conformitate cu legislația în vigoare și că strategia de sustenabilitate este una puternică!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Articolul precedentÎngrămădeală la a treia doză! Peste 20.000 de oameni au primit al 3-lea vaccin în prima zi de administrare
Articolul următorAlfred Simonis: Moțiunea PSD va fi votată marți! Mă aștept ca USR si AUR să voteze așa cum s-au angajat public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.