În data de 2 aprilie 2019 a avut loc ședința solemnă a Parlamentului României pentru marcarea a 15 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 70 de ani de existență a NATO.
”Integrarea în structura nord-atlantică a fost un proces îndelungat, a cărui constantă a fost larga susţinere a poporului român, pentru care calitatea de membru al NATO echivalează cu garanţia securităţii şi stabilităţii pe plan extern. Un rol activ al României în cadrul NATO reprezintă o condiţie esenţială pentru promovarea intereselor naţionale la nivel inter-aliat şi integrarea preocupărilor de securitate ale României în procesul decizional al NATO”, transmite deputatul PMP, Cornel Sămărtinean.
România şi-a depus oficial candidatura în 1993 şi, un an mai târziu, a fost primul stat care a răspuns invitaţiei de a participa la Parteneriatul pentru Pace, devenind astfel primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la Parteneriatul pentru Pace.
În aprilie 1999, NATO a lansat Planul de Acţiune în vederea admiterii de noi membri.
Pe baza acestuia, România şi-a pregătit propriul Plan Naţional de pregătire pentru aderare, care stabilea obiective, măsuri şi termene de realizare în vederea aderării.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.
Profilul României în cadrul NATO la 15 ani de la aderare este un profil de stat care îşi aduce o contribuţie solidă la securitatea NATO prin participările la operaţiunile aliate prin contribuţiile specializate în domenii de interes pentru Alianţa Nord Atlantică, prin aportul conceptual, prin implicarea la elaborarea Conceptului Strategic adoptat în 2010, prin găzduirea unei componenţe relevante a viitorului sistem NATO antirachetă, sau printr-o prezenţă semnificativă a experţilor români în cadrul Secretariatului Internaţional
”În calitate de stat membru NATO România va continua procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale și va susține consolidarea politicii de parteneriate a NATO, parteneriate constituite pe criteriul încrederii reciproce, parteneriate care reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale adaptării Alianţei Nord-Atlantice la actualul context politic regional și internaţional”, mai transmite deputatul.