În unele situații când suntem preocupați de amenajarea casei, întâmpinăm diferite dificultăți. Fie nu știm ce stil să alegem, fie suntem limitați de buget, fie nu avem inspirație sau chiar cunoștințe prea multe despre specificațiile tehnice ale obiectelor pe care urmează să le achiziționăm.
În cazul băilor, una dintre dileme poate fi raportată la tipul de rezervor wc pe care trebuie să îl alegem pentru vasul de toaletă. Caracteristicile tehnice și tipul de rezervor potrivit pentru decorul băii sunt aspectele care creează bătăi de cap în majoritatea situațiilor.
Dacă urmează să schimbi rezervorul, citește articolul și află de la specialiști cele mai utile informații. La final, vei știi ce să alegi în funcție de configurația băii și dacă alegerea unui rezervor wc încastrat reprezintă o soluție optimă.
Câte tipuri de rezervoare wc există?
Pe piață se găsesc o varietate de modele de rezervoare wc. Diferă în funcție de tipul de montaj, de producător, de materialul din care sunt fabricate și, bineînțeles, de cost.
În funcție de tipul de montaj, regăsim două tipuri de rezervoare pentru vasele de toaletă:
Cu montaj direct pe vasul wc.
Sunt rezervoarele clasice, cu care majoritatea oamenilor s-au obișnuit deja. Pot avea formă pătrată sau rotunjită, motiv pentru care sunt potrivite în mai toate băile și pot fi asortate cu ușurință cu restul obiectelor sanitare.
Cu montaj încastrat. Sunt acele rezervoare care se îngroapă în perete. Oferă mai mult spațiu liber în baie, sunt foarte potrivite pentru locurile mici și reprezintă o soluție elegantă pentru orice decor. De altfel, sunt mai silențioase, zgomotul fiind atenuat în perete. Singurul dezavantaj apare atunci când se ivește vreo defecțiune, fiindcă e obligatoriu de spart peretele pentru a ajunge la el. Totuși, dacă este de o bună calitate, riscurile de apariție al defecțiunilor scad considerabil.
Sunt mai mulți producători care fac rezervoare pentru toalete, printre cei mai cunoscuți fiind Geberit, Cersanit și Hatria. Deși majoritatea producătorilor scot pe piață modele similare, brandul face diferența între calitate și cost.
La capitolul costuri, diferențele sunt datorate de materialul de fabricație, tipul rezervorului și brand. Spre deosebire de rezervoarele clasice, cele încastrate sunt ceva mai costisitoare. De altfel, unele branduri sunt mai scumpe, iar altele au prețuri pentru toate buzunare. Drept urmare, când te decizi să achiziționezi un rezervor wc nou, bugetul pe care îl ai disponibil este un criteriu important de luat în considerare.
Ce model de rezervor alegi în funcție de configurația băii tale?
Când alegi rezervorul pentru vasul de toaletă, trebuie să iei în considerare aspecte precum materialul din care este fabricat, brandul, bugetul de care dispui, stilul și, fără îndoială, tipul de montaj.
Dacă îți permiți financiar, atunci poți opta pentru un rezervor wc încastrat. Se potrivește în orice baie, mai ales dacă are dimensiune redusă, și oferă mai multe avantaje, implicit mai multă eleganță. Pe de altă parte, dacă nu vrei să cheltuiești prea mult, poți alege un rezervor wc clasic, care să se potrivească cu forma vasului de toaletă și cu restul sanitarelor.
Când trebuie să decizi între design și funcționalitate?
De cele mai multe ori nu este nevoie să alegi între design și funcționalitate. Însă, cazurile extreme apar atunci când nu există spațiu suficient în baie sau bugetul e redus.
În spațiu restrâns este util un rezervor wc încastrat, care de altfel arată foarte bine și se încadrează perfect în orice decor. Practic, acest impediment poate fi considerat mai cu seamă un avantaj.
Singurul dezavantaj al rezervorului încastrat constă în prețul mai mare față de modelele cu montaj pe vasul de toaletă. Astfel, dacă nu dispui de prea mult buget, ești nevoit să achiziționezi un rezervor wc clasic și să optezi pentru funcționalitate în detrimentul designului.