Alergiile ne dau mult de furcă: apar primăvara, vara și toamna! Din patru anotimpuri, trei sunt corelate cu alergii.Tot mai mulți oameni suferă de o formă de alergie. Statisticile arată că 20% din populaţie este afectată de rinită alergică, 6% are cel puţin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice la un moment dat, informează csid.ro.

Alergiile reprezintă reacţii ale sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal, precum alimente, polenuri sau acarienii din praf. În timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezintă nici o problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o ameninţare. Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamaţia oculară sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul şi, în cel mai grav caz, reacţia anafilactică.

Potrivit specialiștilor, o mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, căpșuni, roșii, arahide, nuci, peşte şi crustacee.

Ambrozia este una din cele mai frecvent implicate plante sălbatice (buruieni de câmp) în apariția alergiilor. Alergenii aeropurtați sunt și ei capabili să declanșeze simptome alergice, mai ales crize de astm bronșic. Reacțiile alergice la înțepăturile de insecte, în special la cele veninoase, sunt cel mai adesea reduse, și apar acolo unde a fost înțepătura.

Simptomele variază în complexitate, severitate şi manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele uşoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinită, conjunctivită, bronhoconstricţie, vărsături şi diaree, iar în cazuri rare, anafilaxie. Manifestările bolii atopice variază considerabil în funcţie de alergenul implicat, precum şi de vârsta persoanei alergice. În timpul copilăriei, alergiile alimentare (în special la ouă şi lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanţi devine predominantă.

Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice şi sunt de trei feluri: cutanate, serologice şi hematologice, fiecare cu anumite avantaje şi dezavantaje, iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.

(Sursa foto: www.perfecte.ro)

Articolul precedentŞcoala Altfel la Jandarmeria din Timişoara! Şi tu poţi fi jandarm pentru o zi!
Articolul următorAdepții sportului sunt invitați la “Timotion – Timișoara se mișcă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.