Deputatul Marilen Pirtea: “Un semnal de alarmă serios pentru Executiv: nu încasați cât cheltuiți!”

Nu mizați pe creșterile salariale din anul acesta pentru creditele pe care vreți să le faceți; dacă aveți nevoie de credit bancar, optați pentru unul în lei”, atrage atenția deputatul de Timiș, Marilen Pirtea.

Avertismentele că „pacea socială” a coaliției guvernamentale va conduce spre un dezastru financiar au fost numeroase, documentate, și, mai ales, lansate din diferite zone ale societății. Până de curând, acestea au fost doar avertismente. Ei bine, acum au devenit certitudini„, transmite deputatul PNL.

În 27.02.2017 Ministerul Finanțelor Publice a publicat datele privind execuția bugetară pentru luna ianuarie 2017. Statul român a încasat  în ianuarie cu 5,7% (în valoare nominală de 1,1 miliarde lei) mai puțin decât în luna ianuarie, anul 2016. Veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o scădere cu 5,7% (în valoare nominală de 1,1 miliarde lei) față de luna ianuarie a anului precedent. Această scădere abruptă a veniturilor vine în contextul în care pentru anul în curs bugetul general consolidat este construit pe o creștere a veniturilor de 14% față de nivelul din 2016.

O oarecare scădere putea fi așteptată, însă datele arată o adevărată prăbușire a încasărilor. Motivul principal al acestei scăderi este reprezentat de diminuarea cu 24,8%, respectiv cu 1,7 miliarde lei, a încasărilor din TVA. Diminuarea așteptată se datorează faptului că în luna ianuarie este termenul de încasare a TVA aferentă lunii decembrie, iar în decembrie 2015 cota standard era 24% față de 20% în decembrie 2016. Pe scurt, coaliția guvernamentală s-a comportat ca un parior, iar acum este prima pierdere usturătoare. Pariul consta în creșterea bazei impozabile, adică a consumului. Au umblat la „butoanele” economiei, distribuind mai mulți bani și așteptându-se că românii vor cumpăra mai mult și vor antrena mai multe schimburi economice, pe care să le impoziteze și să acopere costurile. Am avertizat și atunci și avertizez și acum: prea multe schimbări de politică fiscale, concomitent, mai ales în lipsa unor prognoze serioase, sunt echivalente cu comportamentul unui parior. Revenind la cifre, TVA este impozitul care are cea mai mare contribuție în formarea veniturilor fiscale și începând din ianuarie 2017 cota standard a fost redusă succesiv de la 20% la 19%. Reducerea cotei cu 4 puncte procentuale nu a fost compensată de creșterea consumului”, spune deputatul Marilen Pirtea.

O parte din deficit a fost acoperit de veniturile din impozitarea salariilor, însă la un nivel insuficient. De altfel, salariul minim brut pe economie a fost 1.050 lei în decembrie 2015, iar în decembrie 2016 a fost de 1.250 lei. Astfel, veniturile din impozitul pe salarii și venit, precum și contribuțiile de asigurări au înregistrat creșteri semnificative de 564,8 mil. lei și, respectiv, 478,2 mil lei, în principal ca efect al creșterilor salariale înregistrate în ultimul an atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au înregistrat o creștere cu 3,5% față de nivelul din ianuarie 2016. Cea mai mare creștere se remarcă în dreptul cheltuielilor cu asistența socială (cu 9,5%) în cadrul cărora cea mai importantă componentă este reprezentată de cheltuielile cu pensiile. Valoarea punctului de pensie, în funcție de care se stabilesc toate pensiile, a fost majorat începând de la 1 ianuarie la 917,5 lei, față de 871,7 lei cât a fost în 2016. Subliniez că guvernul a aprobat pentru anul acesta o nouă majorare a punctului de pensie începând cu luna iulie, până la nivelul de 1.000 lei. Creșteri mai importante s-au remarcat și în cazul cheltuielilor de personal (cu 8,2%) fiind determinate de majorările salariale din sectorul public aprobate în a doua jumătate a anului 2016.

Deși în mod tradițional luna ianuarie nu este o lună de vârf, cheltuielile de investiții s-au diminuat cu peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce echivalează aproape cu o blocare a acestora. Aceste rezultate s-au înregistrat în contextul în care pe parcursul lunii ianuarie nu a fost încă aprobat bugetul pentru anul în curs.“Ca urmare a acestor evoluții, execuția bugetului general consolidat pentru luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, față de 4,7 miliarde de lei cât s-a înregistrat în luna ianuarie a anului precedent.În concluzie, evoluția veniturilor bugetare pentru luna ianuarie a fost cu mult sub calculele coaliției guvernamentale și reprezintă un semnal de alarmă la adresa executivului care va trebui să găsească soluții pentru acoperirea creșterilor de cheltuieli care au fost aprobate pe fondul continuării politicii de relaxare fiscală”, mai spune Marilen Pirtea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here