Abia nascut, bebe ar trebui sa doarma foarte mult, cam 16 ore pe zi. Asta spun specialistii si medicii pediatri, dar adevarul e ca parintii sunt pusi in situatia in care nu dorm noptile din cauza unui bebelus poznas, care se trezeste foarte repede, imediat ce este asezat in patut. Somnul ramane important pentru orice copil, dar si pentru parintii lui, asa ca mamicile au nevoie de cateva sfaturi pentru a reusi sa transforme totul intr-o experienta placuta.

In primele luni de viata copilul nu are neaparat un program de somn, fiind mai degraba vorba despre flexibilitate. Mamicile trebuie sa-si dea seama cand e obosit sau cand are nevoie de odihna si sa-l puna la somn. Dupa patru luni abia poate fi introdus acest program de somn cu succes. De ce este agitat bebe si nu poate sa doarma? Poate sa-i fie foame, sa fie nevoie sa fie schimbat, sa aiba dureri sau sa simta nevoia de afectiune. Uneori se intampla chiar ca salteaua pe care doarme sa nu fie confortabila. Ce poti face pentru a-l calma dupa ce l-ai hranit, schimbat sau alinat?

Afla cateva sfaturi utile si aplica-le cand bebelusul nu vrea sa doarma:

  • Un truc pe care il folosesc multe dintre mamicile moderne in astfel de situatii este utilizarea zgomotelor albe. Poate nu este o metoda prea ortodoxa, dar are efect asigurat in cele mai multe dintre cazuri. Unele mamici au marturisit faptul ca bebelusii lor se trezeau in mijlocul noptii si refuzau sa mai adoarma, fara sa aiba un motiv plauzibil. Pentru a-l linisti si a-l introduce in lumea lui Mos Ene, acestea au dat drumul la aspirator, la masina de spalat sau la foehn, iar zgomotele produse au calmat agitatia copilului;
  • Cateodata este, pur si simplu, vorba despre confort. Bebelusii nu se simt bine in patutul lor deoarece si-ar dori sa simta atingerea mamelor sau pentru ca au nevoie de saltele comode, de perne pentru bebelusi care sa le calmeze starea de nervozitate sau stresul. O idee foarte buna pentru a intra rapid in starea de somn odihnitor este folosirea unui leagan special, relaxant si muzical, care sa ofere copilului un spatiu potrivit somnului. Mamicile nu ar trebui sa uite ca bebelusii se simt agitati cand nu sunt in preajma si sa le puna in pat o jucarie preferata, care sa-i insoteasca noaptea;

  • O modalitate foarte buna de a calma copilul si de a-l face sa doarma noaptea sau ziua fara probleme este sa i se ofere o suzeta. Desi multe mamici sunt impotriva si expun tot felul de efecte secundare mai mult imaginare, adevarul e ca suzeta calmeaza bebelusul care adoarme aproape imediat. Pana cand are loc aceasta trecere magica in taramul somnului, mama poate sa-i vorbeasca pe un ton bland, calm, sau sa-i cante un cantecel de leagan.

In final, somnul agitat al copilului nu trebuie sa devina o rutina stresanta si obositoare pentru parinti. Exista si alte sfaturi care pot fi urmate de mamici, in asa fel incat perioada somnului sa fie respectata cu strictete de bebe. Tot ce trebuie sa faca este sa culeaga informatii de la alte mame cu experienta, de la medicul pediatru sau de pe site-uri de profil.

surse foto: unsplash.com

Articolul precedentTraficul de pasageri de la Aeroportul Internațional Timișoara, în creștere
Articolul următorTimișorenii, invitați la masă cu Dominic Samuel Fritz, de Ziua Națională a României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.