DSVAS Timiș în alertă din cauza focarelor de dermatoză nodulară din Bulgaria. România expusă riscului de apariție a bolii

Bulgaria  a notificat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală şi a Comisiei Europene primele două focare de DERMATOZĂ NODULARĂ CONTAGIOASĂ la specia bovină, în exploataţii de tip gospodaresc şi comerciale. Boala este specifică bovinelor.

Evoluţia bolii în Bulgaria, la o lună de la confirmarea primelor focare, este foarte agresivă, boala răspândindu-se în şapte regiuni,  la graniţa cu Macedonia şi cu Serbia,  trecând apoi în cele două ţări. O actualizare a focarelor de boală de la începutul anului se prezintă astfel: Grecia-56focare; Bulgaria-173 focare; Macedonia-35 focare; Serbia-17 focare.

Perioada de incubaţie a bolii, respectiv perioada cuprină între data infectării bovinei şi cea a apariţiei primelor semne de boală este cuprinsă între 4 şi 28 de zile. Primele semne fiind reprezentate de creşterea temperaturii corporale şi mărirea în volum a ganglionilor prescapulari (zona anterioară spetei).

Având în vedere că judeţele din zona sudvestică a României se află în situaţie de risc crescut faţă de apariţia  acestei boli, datorită numărului important cu exploataţii cu bovine şi datorită biotopului propice pentru dezvoltarea insectelor hemetofage (muşte de grajd, tăuni şi ţânţari), se  interzice în continuare funcţionarea aglomerărilor şi expoziţiilor de animale pentru specia bovină, în toate judeţele din sudul şi vestul ţării, printre care şi judeţul Timiş. Totodată, orice suspiciune de boală sau caz de îmbolnăvire a bovinelor se va anunţa imediat medicului veterinar al circumscripţiei sanitare veterinare teritoriale sau D.S.V.S.A. Timiş (tel. 0256 204911).

Se recomandă limitarea accesului persoanelor şi bovinelor străine în locaţiile în care se cresc sau păşunează bovine, aplicarea de măsuri de protecţie a animalelor contra insectelor hematofage, solicitarea de informaţii pe această temă  medicilor veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale, sau al D.S.V.S.A. Timiş. Măsurile vor fi menţinute pâna la stingerea oficială a focarelor de boală din teritoriile vecine României şi eliminarea riscului pentru boala dermatoză nodulară bovină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here