Femeile liberale din Timiș susțin proiectul privind introducere cotelor de gen

 

daniela maris

Doamnele din PNL Timiș susțin cota de 30% de reprezentare a femeilor la alegeri. Proiectul este dezbătut în structuri politice şi de societatea civilă.

Organizaţia Femeilor Liberale a iniţiat un proiect de lege privind cotele de gen care să se aplice şi în alte domenii decât cel politic. Astfel, acestea doresc ca reprezentantele sexului feminin să ocupe o treime din locurile pe listele de candidaţi la alegerile locale şi parlamentare din 2016. “În calitate de secretar regional pe zona vest din partea Organizaţiei Naţionale a Femeilor Liberale, salut intenţia celor peste 120 de membre ale PNL Timiş care şi-au exprimat intenţia de a candida la alegerile locale din acest an. Cred cu tărie că atât societatea civilă, mass-media, cât şi noi, oamenii politici, avem obligaţia să susţinem acest proiect, nu doar pentru promovarea unei categorii viciate în accesarea funcţiilor de decizie politică, cât pentru evoluţia noastră, ca societate”, spune Daniela Mariș, secretar regional, Regiunea Vest, Organizația Femeilor Liberale.

maris3

Legea cotelor de gen prevede modificarea pe fond a cadrului legislativ pentru alegerile locale şi parlamentare, pentru introducerea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în rândul candidaţilor, nu al aleşilor. Atât pentru alegerile locale, cât și cele parlamentare, potrivit proiectului de lege  listele vor fi întocmite de partide în așa fel „să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”.

Sondajele efectuate de-a lungul timpul ne arată că electoratul din România vrea mai multe femei în politică, dar nu le acordă nici încrederea schimbării şi nici posibilitatea performanţei în funcţii de conducere, decisive.“Prejudecăţile, discriminarea, slaba mediatizare a femeilor, miturile legate de lipsa de calificare, accesul limitat la fonduri pentru campanii – sunt doar câteva dintre aspectele care lezează participarea activă a femeilor în politica românească. Cu toate acestea, femeile au demonstrat prin educaţie, competenţă şi concurenţă liberă că pot obţine performanţe clare şi măsurabile în orice domeniu. Am fost cu toţii de acord că trebuie reformată întreaga clasă politică, luând în considerare atât modificarea legilor electorale, prin aplicarea unor criterii transparente în selectarea candidaţilor dar şi de evoluţie în interiorul partidelor”, adaugă Daniela Mariș.

Proiectul de lege privind introducerea cotelor de gen, proiect promovat în Parlament de către copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, vine exact în contextul necesităţii unei schimbări majore de percepţie asupra clasei politice, în ansamblul ei.

maris

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here