Propunerea de astăzi a Filarmonicii Banatul Timișoara pentru seria descrierilor muzicienilor cu care colaborează este dirijorul maghiar RÓBERT FARKAS.

Róbert Farkas s-a născut în Òzd, Ungaria și a crescut înconjurat de diverse influențe și tradiții muzicale. Din copilărie, a fost expus la folclorul muzicii rome și la lecțiile de pian și solfegiu prin metoda Kodály. La paisprezece ani, și-a continuat studiile muzicale la Conservatorul Béla Bartók din Miskolc la secţiile Teoria muzicii, Solfegiu și Pian. Ulterior s-a transferat la Conservatorul Béla Bartók din Budapesta, pe care l-a absolvit cu succes în anul 2000. A studiat apoi Dirijatul coral și Pedagogia muzicală cu Tamás Gál și András Ligeti. În perioada 2006-2012 a obținut o bursă Erasmus la Universitatea de Arte din Berlin, unde și-a continuat studiile în dirijat cu profesorul Lutz Köhler. În această perioadă a urmat cursuri de măiestrie sustinute de Péter Eötvös, Bernard Haitink, Gianluigi Gelmetti și Jorma Panula. În anul 2011 a fost distins cu Premiul al III-lea, Premiul orchestrei și Premiul special al Uniunii Compozitorilor din Croația la Concursul Internațional de Dirijat Lovro von Maracic.

După terminarea studiilor, Róbert Farkas a devenit asistent muzical la Opera de Stat din Berlin. De asemenea, în Heidelberg a dirijat numeroase opere clasice, precum şi lucrări contemporane. A lucrat ca asistent și co-dirijor al lui Johannes Harneit în premiera mondială a lucrării Evenings at the River and High Tide, cu Peter Konwitschny ca regizor. În 2013, a început să colaboreze cu dirijorul maghiar Iván Fischer la Orchestra Konzerthaus Berlin.

Dintre numeroasele orchestre cu care Róbert Farkas a colaborat, amintim Berliner Konzerthaus Orchestra, Orchestra Simfonică a RadioTeleviziunii Croate, Orchestra Simfonică din Berlin (Symphoniker Berliner) și Collegium Musicum Youth Orchestra din Pommersfelden.

 

Dirijorul are și un mesaj către publicul timișorean.

“Scriu aceste scurte rânduri cu mare plăcere și anticipare pentru noul sezon 2022/23. Alături de dumneavoastră, drag public – ascultătorii noștri și motorul efortului și inspirației noastre de zi cu zi – și, cu o grozavă echipă de management în culise și printre muzicienii noștri, pe care am avut marea plăcere să-i însoțesc în mai multe călătorii muzicale în sezoanele anterioare. Sunt foarte bucuros să extind această colaborare pe durata întregului sezon, pentru a continua să lucrăm și să facem muzică împreună, în calitate de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Banatul Timișoara, dar, cel mai important, aștept cu nerăbdare energia de neînlocuit resimțită în timpul concertelor, prin prezența, efortul și ascultarea activă a lucrărilor unor compozitori de geniu”.

Róbert Farkas

 

Îl vom cunoaște, în cele ce urmează, pe SZYMON NEHRING. Este unul dintre cei mai talentați și promițători pianiști ai tinerei generații din Polonia. Este singurul polonez care a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Pian Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, unul dintre cele mai importante concursuri de pian din lume.

A concertat cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică a Radioului Național Polonez din Katowice, Filarmonica NFM Wrocław, Orchestra Simfonică din Israel, Bamberger Symphoniker, L’Orchestre Philharmonique de Marseille, Hartford Symphony Orchestra din Calgary, colaborând cu dirijori precum Jerzy Maksymiuk, Jacek Kaspszyk, Grzegorz Nowak, Pablo Heras-Casado, Karina Canellakis, Giancarlo Guerrero, Omer Meir Wellber, John Axelrod, Lawrence Foster, David Zinman și Krzyztof Pendereck.

Szymon Nehring a concertat în prestigioase săli precum Carnegie Hall, Elbphilharmonie din Hamburg, Palau de la Música Catalana din Barcelona, ​​Konzerthaus Berlin, DR Koncerthuset din Copenhaga, Musikverein din Viena și Herkulessaal și Prinzregententheater din München.

În 2019 a fost invitat să se alăture programului Fundației Orpheum, în cadrul căruia a concertat alături de Orchestra Tonhalle Zurich sub bagheta lui David Zinman. În 2020 a debutat la Filarmonica din Berlin.

Articolul precedentRecunoaștere importantă pentru ADID Timiș. Județul Timiș, curățat de DEEE-uri
Articolul următorDoi muzicieni apreciati pe plan mondial in concert la Timisoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.