Doi muzicieni apreciati pe plan mondial in concert la Timisoara!

O ocazie rară de a ne întâlni cu doi muzicieni extraordinari, maestrul 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐌𝐀̆𝐂𝐄𝐋𝐀𝐑𝐔 și mezzosoprana 𝐑𝐎𝐗𝐀𝐍𝐀 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔, ambii atât de apreciați pe plan mondial. Împreună cu Orchestra simfonică a 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, vor susține un concert simfonic extraordinar, miercuri, de la ora 19:00. Până atunci, haideți să îi cunoaștem mai bine.
Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐌𝐀̆𝐂𝐄𝐋𝐀𝐑𝐔 este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.
Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.
Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori.
În prezent, 𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗠𝗮̆𝗰𝗲𝗹𝗮𝗿𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗰𝘂𝗻𝗼𝘀𝗰𝘂𝘁 𝗽𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻 𝗺𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁 𝘂𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗿𝗶𝗷𝗼𝗿𝗶 𝗮𝗶 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝘀𝗮𝗹𝗲, colaborând cu 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑁𝑒𝑤 𝑌𝑜𝑟𝑘, 𝑆𝑎𝑛 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑐𝑖𝑠𝑐𝑜, 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑎𝑔𝑜, 𝐶𝑙𝑒𝑣𝑒𝑙𝑎𝑛𝑑, 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑡𝑜𝑛, 𝐵𝑎𝑙𝑡𝑖𝑚𝑜𝑟𝑒, 𝐿𝑜𝑠 𝐴𝑛𝑔𝑒𝑙𝑒𝑠, 𝑇𝑜𝑟𝑜𝑛𝑡𝑜, 𝑆𝑒𝑎𝑡𝑡𝑙𝑒, 𝐷𝑒𝑡𝑟𝑜𝑖𝑡, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢 𝐵𝑎𝑦𝑒𝑟𝑖𝑠𝑐ℎ𝑒𝑛 𝑅𝑢𝑛𝑑𝑓𝑢𝑛𝑘 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑖𝑒𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑒𝑟, 𝑅𝑜𝑦𝑎𝑙 𝐶𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑔𝑒𝑏𝑜𝑢𝑤 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑆𝑡𝑎𝑎𝑡𝑠𝑘𝑎𝑝𝑒𝑙𝑙𝑒 𝐷𝑟𝑒𝑠𝑑𝑒𝑛, 𝐺𝑒𝑤𝑎𝑛𝑑ℎ𝑎𝑢𝑠𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐿𝑒𝑖𝑝𝑧𝑖𝑔, 𝐷𝑒𝑢𝑡𝑠𝑐ℎ𝑒𝑠 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑖𝑒𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐵𝑒𝑟𝑙𝑖𝑛, 𝐶𝑖𝑡𝑦 𝑜𝑓 𝐵𝑖𝑟𝑚𝑖𝑛𝑔ℎ𝑎𝑚 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑅𝑜𝑡𝑡𝑒𝑟𝑑𝑎𝑚 𝑃ℎ𝑖𝑙ℎ𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑒 𝑃ℎ𝑖𝑙ℎ𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑞𝑢𝑒 𝑑𝑒 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒, 𝐻𝑎𝑙𝑙𝑒́ 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑉𝑖𝑒𝑛𝑛𝑎 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑅𝑜𝑦𝑎𝑙 𝑃ℎ𝑖𝑙ℎ𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝐵𝐵𝐶 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦, 𝑆𝑎̃𝑜 𝑃𝑎𝑢𝑙𝑜 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑅𝑜𝑦𝑎𝑙 𝑆𝑐𝑜𝑡𝑡𝑖𝑠ℎ 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝐶𝑖𝑡𝑦 𝑜𝑓 𝐵𝑖𝑟𝑚𝑖𝑛𝑔ℎ𝑎𝑚 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝐻𝑒𝑠𝑠𝑖𝑠𝑐ℎ𝑒𝑟 𝑅𝑢𝑛𝑑𝑓𝑢𝑛𝑘 𝑆𝑖𝑛𝑓𝑜𝑛𝑖𝑒𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘𝑓𝑢𝑟𝑡, 𝑅𝑜𝑡𝑡𝑒𝑟𝑑𝑎𝑚 𝑃ℎ𝑖𝑙ℎ𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑀𝑒́𝑡𝑟𝑜𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑎𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑜𝑛𝑡𝑟𝑒́𝑎𝑙, 𝑀𝑒𝑙𝑏𝑜𝑢𝑟𝑛𝑒 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎, 𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑚𝑏𝑒𝑟 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑎𝑢 𝐺𝑜𝑡ℎ𝑒𝑛𝑏𝑢𝑟𝑔 𝑆𝑦𝑚𝑝ℎ𝑜𝑛𝑦 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎.
Mezzosoprana de talie mondială 𝐑𝐎𝐗𝐀𝐍𝐀 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔 este renumită pentru complexitatea muzicalității sale, pentru capacitatea ei de a aborda stiluri diferite cu aceeași frumusețe, devotament și onestitate.
Recent a debutat ĂŽn Tetralogia de Richard Wagner alături de Filarmonica din Dresda, sub bagheta renumitului Marek Janowski, a apărut ĂŽn recital la Theatre Le Ranelagh in Paris și a concertat alături de Orchestra Radio Poloneza și Josep Pons. A avut debutul la OpĂŠra de Paris cu rolul Bradamante din Alcina de Händel și a revenit la Festivalul George Enescu de la București sub bagheta lui Jose Cura. A interpretat cu succes rolul principal din Juditha Triumphans de Vivaldi la Opera Națională Greacă, o nouă producție filmată de Mezzo TV și difuzată ĂŽn ĂŽntreaga lume. A susținut cu mare succes un turneu european de concerte alături de Balthasar Neumann Chor and Ensemble, sub bagheta lui Thomas Hengelbrock. De asemenea, a concertat, printre altele, la Konzerthaus Wien, Luxembourg Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg și Essen Philharmonie. A debutat ĂŽn Requiem-ul lui Verdi la Auditorium di Milano și a revenit să lucreze cu Masaaki Suzuki și Seattle Symphony. În domeniul operei, ultimele sale spectacole au fost la Opera de Montpellier ĂŽn Visul nopții de vară a lui Britten – rolul Hermia, precedate de apariții de succes la Opera de Oviedo și la Teatro Lirico di Cagliari ĂŽn rolul principal din opera Carmen.
Sezonul trecut a început cu Simfonia nr. 9 de Beethoven la Festivalul George Enescu din România, urmat de un Concert de gală cu Roberto Alagna la Musikkens Hus Aalborg, și un program de Mozart și Bach la Sala de concerte Ceaikovski (Moscova).
Roxana Constantinescu a făcut debuturi foarte apreciate la Opera din Zurich și la Teatro la Fenice în rolul Adalgisa în Norma; la Opera israeliană ca Fenena în Nabucco; la L’Opéra Royal de Versailles ca Emira într-o nouă producție de Siroe; la Teatro dell’Opera di Roma (Manon Lescaut); și la Filarmonica din Los Angeles într-o nouă producție Così fan tutte. Alte spectacole au inclus Rosina în Il Barbiere di Siviglia la Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin și New National Theatre Tokyo; Despina în Così fan tutte și Zerlina în Don Giovanni pentru Los Angeles Opera; Nicklausse în Les Contes d’Hoffmann într-o nouă producție la Theater an der Wien; Dorabella în Così fan tutte și Fatime în Oberon la Théâtre du Capitole Toulouse.
În perioada 2007-2010, Roxana Constantinescu a fost membră a ansamblului de soliști ai Operei de Stat din Viena, unde și-a debutat în rolurile Rosina, Cherubino, Zerlina, Nicklausse, Lola, Fjodor și Stéphano. A apărut alături de unii dintre cei mai importanți dirijori ai timpului ei: Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Gustavo Dudamel, Kirill Petrenko, Graeme Jenkins, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Daniel Oren, Yannick Nézet-Séguin, Peter Schneider, Asher Fisch, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Manfred Honeck, Marco Armiliato și Riccardo Frizza. 𝐴 𝑐𝑜𝑙𝑎𝑏𝑜𝑟𝑎𝑡 𝑐𝑢 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑎𝑔𝑜, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑉𝑖𝑒𝑛𝑎, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑢̈𝑛𝑐ℎ𝑒𝑛, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑜𝑟𝑜𝑛𝑡𝑜, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎 𝑟𝑎𝑑𝑖𝑜𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑏𝑎𝑣𝑎𝑟𝑒𝑧, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑆𝑒𝑎𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝑆𝑡𝑢𝑡𝑡𝑔𝑎𝑟𝑡 𝑠̦.𝑎. 𝐴 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡, 𝑑𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎, 𝑟𝑒𝑐𝑖𝑡𝑎𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑙𝑎 𝐶𝑎𝑟𝑛𝑒𝑔𝑖𝑒 𝐻𝑎𝑙𝑙 𝑁𝑒𝑤 𝑌𝑜𝑟𝑘, 𝑊𝑖𝑔𝑚𝑜𝑟𝑒 𝐻𝑎𝑙𝑙 𝐿𝑜𝑛𝑑𝑟𝑎, 𝑀𝑢𝑠𝑖𝑘𝑣𝑒𝑟𝑒𝑖𝑛 𝑉𝑖𝑒𝑛𝑛𝑎, 𝐴𝑏𝑏𝑎𝑦𝑒 𝑑𝑒 𝐿𝑒𝑠𝑠𝑎𝑦 𝑠̦𝑖 𝐺𝑜𝑒𝑡ℎ𝑒’𝑠 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒, 𝐷𝑖𝑠𝑛𝑒𝑦 𝐻𝑎𝑙𝑙 𝐿𝑜𝑠 𝐴𝑛𝑔𝑒𝑙𝑒𝑠.
A realizat înregistrări pentru BIS Records, PentaTone Music, Hänssler Classic, OEHMS Classics, SWR, CSO Resound, Artmode Records, Weltbil și Carus Verlag. Înregistrarea sa pe CD-ul Pulcinella (Stravinski), sub bagheta lui Pierre Boulez, a fost nominalizată în 2010 pentru Premiul Grammy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here