Filme de Cristian Mungiu, Alexandru Solomon și Cristi Puiu, la „Ceau, Cinema!”

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului „Ceau, Cinema!” de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

Cinematografia română de calitate ocupă și în acest an o parte importantă din programul „Ceau, Cinema!”. Trei dintre cele mai noi și apreciate documentare românești vor putea fi văzute într-o proiecție maraton duminică, 17 iulie, în ultima zi de festival, la AMBASADA, în Timișoara.

În 2016 se împlinesc 15 ani de la lansarea filmului ‘Marfa și banii’, debutul lui Cristi Puiu care dădea în 2001 startul neoficial al Noului Val. Pentru a marca acest moment aniversar, Ceau, Cinema! a programat sâmbătă, 16 iulie, la Casa Artelor — Curtea cu Castani din Timișoara, o proiecție eveniment cu ‘Marfa și banii’, cu participarea actorului Alexandru Papadopol, care debuta în acest film.

Apărut în 2011, mediumetrajul independent ‘Film pentru prieteni’ este, probabil, cel mai puțin cunoscut film al lui Radu Jude. Un film-experiment care va putea fi văzut vineri, 15 iulie, în curtea Rhetoric, la Timișoara.

Ceau, Cinema! a programat de asemenea la 16 iulie o selecție de scurtmetraje noi realizate de cineaști din partea de vest a țării, grupate sub titlul de ‘Filme bănățene’.

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 — 17 iulie, la Timișoara și Gottlob. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecțiilor cu intrare liberă anunțate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești — Mercy din Timișoara, la prețul de 45 de lei).

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Ambasada Portugaliei în București, Institutul Camoes, Transilvania Film, Clorofilm, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar din Timișoara și alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here