Fost președinte al Academiei Române decorat cu titlul Doctor Honoris Causa al UVT

Eveniment cu o importanță deosebită, mâine, la Universitatea de Vest Timișoara. Academicianul Ionel Haiduc, fost președinte al Academiei Române, va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia va avea loc de la ora 09.00, în Amfiteatrul A01.

Ionel Haiduc este profesor emerit la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și membru al Academiei Române.Toată viața științifică a Academicianului Ionel Haiduc s-a desfășurat la Facultatea de Chimie a Universității din Cluj, începând din 1959 și până în prezent. Profesor la vârsta de 36 de ani, își completează formarea ca cercetător în SUA între 1966-1972, pe durata a trei stagii post-doctorale, alături de profesorii Henry Gilman și Bruce King. Între 1990-1993 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și vicepreședintele Consiliului Național al Rectorilor.

Pasiunea pentru știință în general și pentru chimie în particular, precum și bucuria de a împărtășii cunoștințele a fost apreciată de generații de studenți care regretau momentul în care prelegerile profesorului Ionel Haiduc luau sfârșit.

În anul 2013, în calitatea sa de președinte al Academiei Române, a prezentat punctul de vedere al acestui for științific și academic, combătând cu argumente efectele economice și de mediu disputatul și controversatul proiect de exploatare minieră la suprafață, prin cianurare, a zăcământului aurifer de la Roșia Montană, promovat în ciuda protestelor publice masive, de către Guvernul României, împotriva Companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Multe alte premii naționale și internaționale marchează cariera excepțională a Profesorului Ionel Haiduc. Câteva exemple ar fi: Humboldt Forschungsaufenthalt (1997),Gauss Professorship, Göttingen Academy (1998-1999),Premiul „Pro Colaboratione”, Academiei de Științe din Ungaria, Filiala Debrecen (1999), Diploma de Onoare, Presidiul Academiei de Științe a Moldovei (1999),Membru de onoare a Academiei de Științe a Moldovei (2002), membru ales, Academia Europaea (London) (2002),Doctor honoris causa, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Iași (2002),Doctor honoris causa, Universitatea Politehnica Timișoara (2004),Premiul Societății Române de Chimie (2004),Premiul Nenițescu-Criegee acordat de Societatea Germană de Chimie și Academia Română (2005), Membru de onoare al Academiei de Științe din Ungaria (2007).

În plus, a fost decorat de Președintele României cu ordinul „Steaua României” (în 2000 cu gradul de Mare Ofițer, în 2006 cu gradul de Mare Cruce) și în 2006 „Ordinul de Onoare” de Președintele Republicii Moldova.

(Foto www.news.ubbcluj.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here