Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare 2016

Mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Românii care vor ieși la vot vor decide majoritatea parlamentară care va da viitorul Guvern.

Duminică, 11 decembrie, suntem așteptați la urne. De această dată, ne alegem senatorii și deputații, pentru următorii patru ani. Lupta este strânsă pentru un post de parlamentar, sunt 13 candidați pe un loc. Pentru cele 466 de fotolii de demnitar la nivel național s-au înscris în cursă aproximativ 6.000 de aspiranți.

În Timiș, paisprezece partide politice s-au înscris în lupta pentru alegerile parlamentare. Este vorba despre PSD, PNL, PMP, ALDE, USR, PRU, PPU, UDMR, BUN, PRM, Partidul Ecologist și Alianța Noastră România, Partidul Socialist Român, Partidul Noua Românie.

Pe buletinele de vot din 11 decembrie, timișorenii vor găsi și trei independenți. Este vorba despre fostul consilier local Petrică Folică – de meserie detectiv particular, de Rodica Barna, și de inventatorul Remi Rădulescu, premiat la conferințe și simpozioane internaționale pentru reușitele sale.

La alegerile parlamentare, în Timișoara vor exista 207 secții de votare. Pentru a putea vota, timișorenii trebuie să se prezinte la secția de vot la care au fost arondați. Accesati www.registrulelectoral.ro și introduceți datele personale solicitate pentru a afla secția de votare la care ați fost arondați, inclusiv adresa acesteia.

Atenție, însă! Puteți vota doar în localitatea de domiciliu, la secția la care sunteți arondat.

 În secție, un operator de calculator, dotat cu o tabletă conectată la internet, vă va scana actul de identitate, apoi veți semna în listele electorale permanente. Veți primi o ștampilă și două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților, iar celălalt pentru Senat. Puneți ștampila pe partidul sau candidatul independent pentru cele două camere ale Parlamentului. La final, veți preda ștampila și veți părăsi secția, după ce va recuperați actul de identitate.

Nu încercați să votați de mai multe ori, pentru că tentativa de vot multiplu este pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an și jumătate. Trebuie să știți că la finalul zilei de votare, procesul de numărare a buletinelor și întocmirea proceselor verbale vor fi filmate, astfel încât să nu existe suspiciuni de fraudă.

Noutatea absolută a acestui scrutin va fi votul prin corespondență. Aproximativ 9.000 de români au ales să voteze de acasă și să trimită în țară plicul sigilat, prin poștă.

În 11 decembrie, secțiile de votare vor fi deschise între 7.00 și 21.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here