Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara şi Colegiul de Silvicultură şi Agricultură „Casa Verde” din Timişoara anunţă încheierea perioadei de înscrieri pentru cursul de mecanic agricol în sistem dual după modelul german.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut la dispoziţie trei zile pentru a-şi depune dosarele de înscriere. Astfel, în perioada 15-19 iunie, un număr de 18 elevi s-au înscris la cursurile Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg.
Important de spus este că elevii înscrişi au obţinut rezultate bune şi foarte bune la Evaluarea Naţională, şase dintre ei având media peste 9.
“Ne bucură o astfel de performanţă, pentru că asta arată că meseria de mecanic agricol câştigă tot mai mult teren, iar elevii încep şi ei să conştientizeze importanţa unei calificări. În plus, faptul că se îndreaptă spre noi elevi foarte bine pregătiţi este un semn al recunoaşterii capacităţii noastre de pregătire şi a calităţii educaţiei pe care o oferim”, a declarat directorul Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii Voiteg, Ciprian Fora.
Învăţământul dual presupune cooperarea permanentă între instituţiile de învăţământ, în cazul nostru, consorţiul mai sus amintit, cele mai dotate ferme din Banat şi elevii care urmează acest sistem educaţional. Pentru anul şcolar 2018-2019 pregătirea practică a elevilor se va desfăşura în 15 ferme partenere care au încheiat contracte în acest sens.
O componentă extrem de importantă a învăţământului profesional de stat pentru mecanici agricoli în sistem dual după model german, este reprezentată de bursele de studiu. Mai exact, fiecare elev va primi, pe toata durata pregătirii, 600 de lei / lună (200 de lei din partea statului şi 400 de lei din partea fermierilor).
De asemenea, absolvenţii claselor a VIII-a care urmează acest sistem educational beneficiază şi de o serie de gratuităţi, cum ar fi evaluările medicale sau echipamentele de muncă şi protecţie.