Un punct de contact în caz de calamitate sau alte situații de urgență funcționează începând de astăzi la Aeroportul din Timișoara, pentru cetățenii italieni!
Centrul a fost pus la punct de Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, ținând cont de numărul și diversitatea membrilor comunității italiene.
Din acest punct, Consulatul Onorific va coordona și organiza fluxul cetățenilor italieni care doresc să se repatrieze pe cale aeriană.
În cadrul acestui Punct de Contact, dotat cu aparatura necesară și în care este garantată permanent alimentarea cu curent electric, Consulatul Onorific va asigura:
- garantarea asistenței directe și organizarea fluxurilor de sosire şi plecare în/din aeroport a cetăţenilor italieni pe durata situaţiilor de urgenţă (generate de cutremure, inundaţii, fenomene meteo periculoase, poluări accidentale, urgenţe medicale la nivel comunitar, etc);
- facilitarea emiterii documentelor de călătorie în colaborare cu Cancelaria Consulară de la Bucureşti şi Poliţia de Frontieră, în cazul în care sediul Consulatului nu este funcţional datorită unor condiţii de forţă majoră;
- activarea unui centru de comunicare prin utilizarea reţelelor tradiționale (telefonie fixă, mobilă şi internet), iar în caz de nefuncţionalitate a acestora, utilizarea comunicărilor radio si soluțiilor tehnologice complementare. lui Timișoara.
”Punctul operativ de la Aeroport clonează practic secretariatul de la Consulat, iar în cazul în care Consulatul nu poate opera din cauza unei căderi de tensiune sau nu electricitate în zona Consulatului, noi ne putem muta aici, pentru că aici este garantată constant energia electrică, pentru că este generatorul Aeroportului. Aici avem la dispoziție toate căile de comunicare tradiționale sau complementare, prin radio sau stații. Putem comunica prin radio cu toate primăriile, și putem afla unde sunt cetățeni italieni și câți sunt, dacă au probleme și dacă au nevoie de ajutor medical”, spune Niccolò MASO.
”Este un punct de contact pentru cetățenii italieni, în caz de situații de urgență, cum ar fi catastrofe naturale, situații de urgență, astfel încât cetățenii italieni să se simtă în siguranță, să poată fi sprijiniți de anumite instituții ale statului român, astfel încât să decurgă totul normal. De ce la Aeroportul Timișoara? Eu cred că este alegerea cea mai potrivită pentru că aici este punctul de plecare și intrare din regiunea Banat. Anul trecut am avut aproximativ 2.000 de aterizări și decolări către și din Italia. Aeroportul a îmbrățișat de la început ideea, și a pus la dispoziție o incintă astfel încât să poată fi asigurată conexiunea la toate utilitățile de care au avut nevoie. Cred că inițiativa Consulatului Italiei va fi preluată și de alte oficii consulare la fel de importante, dar ca număr de pasageri și cred că și locuitori sau rezidenți în regiunea Banatului, sunt germanii, pentru că dintr-un total de pasageri 24% călătoresc spre Germania, apoi Italia cu 21%. Cred că trebuie urmat acest exemplu cel puțin pentru țările unde avem destinații de zbor”, spune Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional Timișoara.
Proiectul “Punto di Contatto” al Consulatului Onorific al Italiei nu se referă doar la o organizare logistică a asistenței către cetățenii italieni datorită unui spațiu în cadrul aeroportului, ci și la promovarea colaborării active pe diferite nivele între Consulat și organizațiile, respectiv instituțiile naționale, județene și municipale operative pe durata situațiilor de urgență, mai precis Prefectura Timiș, I.S.U. Banat și Compartimentul Voluntar pentru Situații de Urgență Formațiunea de Intervenție ”Salvo” din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.