Lectori și studenți din 17 țări își exersează îndemânarea în programare la UVT

UVT

Unsprezece lectori și 42 de studenți din Europa și Statele Unite ale Americii se vor afla în perioada 8 – 11 februarie la Universitatea de Vest din Timișoara. Acestia se vor reuni in cadrul „Școlii internaționale de iarnă NESUS”, organizate prin Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică. Evenimentul include și un simpozion pentru doctoranzi.

Tematica școlii internaționale este “Calculul paralel”, iar printre subiectele abordate se numără oportunitățile pentru întreprinderile mici și mijlocii care se ocupă de manufacturare prin utilizarea calculului paralel. De asemenea, se abordează tematici pentru informaticieni, precum algoritmica, modele și tehnici de programare paralelă, portabilitate, șabloane, scalabilitate, reziliență și eficiența energetică.

Lectorii participanți sunt afiliați la IBM-Cercetare din Dublin, Centrele de calcul de înaltă performanță din Barcelona și Ljubljana, respectiv Universitățile din Madrid, Tennessee, Valencia, Innsbruck, Chemnitz. “Școala internațională este un exercițiu extrem de util pentru studenții noștri și reprezintă o bună ocazie de a strânge legăturile cu partenerii internaționali. Centrul de calcul de care Universitatea dispune generează o mulțime de proiecte care contribuie la creșterea prestigiului instituției și sprijină considerabil cercetătorii noștri în a obține rezultate comparabile cu omologii lor din universitățile occidentale”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Acțiunii IC1305, NESUS, rețea pentru calculul sustenabil pe scară ultra-largă, acțiune finanțată de Comisia Europeană prin programul COST și la care Universitatea de Vest din Timișoara participă activ. Rețeaua include participanți din peste treizeci de țări. Prezentarea legată de oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii este realizată în cadrul SESAME-NET, proiect finanțat de Comisia Europeană în programul Orizont 2020 și la care universitatea timișoreană este parteneră.

În cadrul Școlii internaționale, studenții vor avea posibilitatea să-și exerseze îndemânarea în programare utilizând supercalculatorul și clusterele centrului de calcul de înaltă performanță al UVT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here