Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean a votat în favoarea unei legi importante pentru membrii familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Decizie finală în Parlament: Familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală și medicamente. Camera Deputaților a modificat miercuri, în calitate de for decizional, Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în sensul clarificării unor situaţii juridice referitoare la drepturile şi obligaţiile acestor categorii de personal militar. Proiectul merge la promulgare la șeful statului, “Membrii familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister, în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în buget”, este o noutate din lege. Un alt amendament stipulează că soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual, în aceleaşi condiţii ca şi cadrele militare în activitate. De asemenea, soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea sau îngrijirea copilului, concediu de acomodare, precum şi la concediu paternal, în condiţiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate. Potrivit proiectului, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt selecţionaţi din rândul cetăţenilor români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul în ţară. Deputaţii din comisia de specialitate au adoptat un amendament potrivit căruia “pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldaţi şi gradaţi profesionişti pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale”. Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a mai decis ca, în funcţie de nevoile instituţiei militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti cu o vechime în serviciu de cel puţin 4 ani, trecuţi în rezervă în temeiul legii, care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemaţi în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puţin de 4 ani neîntrerupt, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare“, a scris pe pagina sa de Facebook, deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean.

Articolul precedentApă tulbure și presiune scăzută la Recaș! Aquatim spală rețelele de apă, săptămâna viitoare
Articolul următorAm trecut de pragul de 18.000 de îmbolnăviri cu COVID-19! În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 213 cazuri noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.