”Astăzi, 8 decembrie, la 28 de ani de la adoptarea primei Constituții după regimul comunist, consider că se impune o dezbatere serioasă asupra modificării Legii Fundamentale. De-a lungul a aproape trei decenii, Constituția României a reprezentat pilonul în jurul căruia am reconstruit democrația, după jumătate de secol de totalitarism. Am avut, însă, și multe situații în care Constituția nu a fost suficient de clară. Fie că vorbim de numirile și revocările magistraților, ale miniștrilor, retrimiterile de legi în Parlament sau regimul imunităților, toate aceste aspecte și multe altele cu care ne-am confruntat în cele aproape trei decenii de democrație post-comunistă, trebuie dezbătute și adaptate necesităților de astăzi.

Salut pe această cale deschiderea prim-ministrului Ludovic Orban referitor la reexaminarea Constituției României, însă nu înțeleg la ce se referă domnia sa prin „moment politic oportun” sau prin schimbarea „sistemului constituțional”. Adică să așteptăm până va avea PNL peste 60% în Parlament și să ne transformăm, eventual, în republică prezidențială? Sistem constituțional de care nu prea suntem departe, de facto, întrucât domnul Klaus Iohannis este nu doar Președintele României, dar și președintele PNL, precum și prim-ministru. Sau crede domnul Orban că nu se văd aceste încălcări flagrante ale Constituției atunci când de la Cotroceni ni se spune ce va face Guvernul sau când domnul Iohannis participă la ședințele de birou politic ale liberalilor?!

Haideți, domnule Orban, să nu mai inventăm momente politice oportune și să nu mai tergiversăm aplicarea voinței populare și să avem 300 de parlamentari, la care să adaugăm eliminiarea imunității președintelui (să fie ca la parlamentari, doar pentru declarații politice), să revenim la mandat de patru ani pentru Președinte și recuplarea cu alegerile parlamentare, precum și alte modificări ce vor rezulta din dezbaterile pe această temă. Iar până vom avea o nouă Constituție, dacă tot vă raportați cu atâta respect la Legea Fundamentală, mă aștept să nu-l mai primiți pe domnul Iohannis la ședințele dumneavoastră de partid”, a transmis deputatul Adrian Pau.

 

Articolul precedentVaporașele au intrat de astăzi la iernat! La fel și trotinetele și bicicletele, care vor putea fi folosite abia la primăvară
Articolul următorTrei algerieni, depistaţi de polițiștii de frontieră într-un tren de marfă! Încercau să iasă ilegal din țară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.