Mozart si Beethoven sub bagheta maestrului Gabriel Voicu

„Sub bagheta dirijorală a maestrului 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐕𝐨𝐢𝐜𝐮 vom asculta un concert de muzică clasică, cu lucrări de Mozart şi Beethoven. Este vorba despre Uvertura la opera 𝐶𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡̧𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑇𝑖𝑡𝑜 de Wolfgang Amadeus Mozart, 𝐶𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑖𝑎𝑛 𝑠̧𝑖 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑛𝑟. 1 𝑖̂𝑛 𝑑𝑜 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟, 𝑜𝑝. 15 de Ludwig van Beethoven şi 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑎 𝑛𝑟. 40 𝑖̂𝑛 𝑠𝑜𝑙 𝑚𝑖𝑛𝑜𝑟, 𝐾.𝑉. 550 de Mozart.
În ultimul an al vieţii, Mozart primeşte comanda de a compune o operă care să fie prezentată la sărbătoarea încoronării împăratului Boemiei, Leopold al II-lea de Habsburg-Lorena. Proiectul trebuia să-l primească Salieri, dar cei care-l sprijineau de puţină vreme pe Mozart, au fost mai puternici. Astfel, reprezentanţii Boemiei au semnat un contract cu impresarul Guardasoni pentru o operă de celebrare. Cum încoronarea era prevăzută pentru 6 septembrie 1791, Mozart, care era în lucru la opera 𝐹𝑙𝑎𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑓𝑒𝑟𝑚𝑒𝑐𝑎𝑡, avea doar 18 zile. Astfel s-a născut opera 𝐶𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡̧𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑇𝑖𝑡𝑜, o dramă nobilă şi solemnă, după un text al lui Metastasio scris în 1734.
[…] Uvertura este în stil clasic, deschisă de solemne unisoane întrerupte de pauze, apoi dezvoltându-se în tema întâi, tema a doua mai cantabilă şi tema a treia în tempo fugat. Este o tipică opera seria, care se referă la seriozitate şi stil nobil italian ce a predominat în Europa între 1710 şi 1770.”

Continuarea avancronicii de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru o găsiți pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la adresa https://bit.ly/3QpTqSl, de unde puteți achiziționa și bilete pentru concert!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here