Opriţi construirea de blocuri în cartierul Tineret din Moşniţa Nouă!

Construcţii ilegale, care trebuie oprite numaidecât. Nu o spunem noi, o spun cetăţenii din cartierului Tineret din sat Mosnita Veche, care se văd nevoiţi să trăiască printre blocuri, deşi zona lor liniştită de case nu prevede construcţii de noi locuinţe.

Iată mai jos o scrisoare edificatoare adresată primarului şi Consiliului Local, care conform legii, ar trebui să ia aminte de ceea ce scrie şi depeşă şi să aplice legea.

„Noi, cetatenii cartierului Tineret din sat Mosnita Veche, comuna Mosnita Noua, dorim sa aducem in atentia dumneavoastra cateva aspecte referitoare la terenul cu nr CF 405551, situat in cartierul Tineret din Mosnita Veche, teren destinat in PUZ ca fiind zona de dotari si servicii. Pe scurt, petitia noastra se numeste Fara blocuri intre case ! si are ca si scop, dorinta noastra de a ne exprima ingrijorarea cu privire la impactul negativ pe care acest teren si constructiile care se fac pe acesta ne afecteaza viata de zi cu zi, noua cetatenilor din aceasta zona.

Pe aceasta parcela sunt permise urmatoarele : dotari publice, cabinet de avocatura, cabinet medical, spatii pentru cosntructii de cult etc.

Asa cum prevede PUZ-ul aprobat in data de 17.12.2009 prin hotararea consiliului local cu nr. 233, acest teren identificat in PUZ ca parcela cu nr. PS 190/1 este destinat ca fiind zona de dotari si servicii publice, cu un regim de inaltime de maxim P+2E+M si cu un procent de ocupare de 40%.

Momentan, pe acest teren, este construita o cladire care are P+2E+etaj redus, (un bloc de fapt) acesta fiind unul dintre aspectele pe care va rugam sa le luati in vedere ca fiind diferite fata de PUZ si de asemenea sa verificati legalitatea acestui aspect. In cazul in care nu intra in competentele consilului local, ca si reprezentanti alesi ai locuitorilor comunei Mosnita Noua, va rugam sa sesizati organele competente pentru verificari.

De asemenea, in timpul sedintei consiliului local din data de 29.09.2022, pe ordinea de zi la punctul 13 a fost adusa in discutie si propusa consiliului local spre vot vanzarea acestui teren la pretul de aproximativ 28 euro/mp, in conditiile in care in aceasta zona, pentru persoane fizice, pretul pe metru patrat depaseste 70-80 de euro, lucru care ar putea crea buget suficient pentru investitii in scoli, gradinite, crese sau drumuri. Ne bucuram de faptul ca s-a decis de catre consiliul local retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi pentru a se discuta mai pe larg despre acest subiect. Avem speranta ca in consiliul local se va ajunge la concluzia ca binele cetatenilor este pe primul loc, iar afacerile de orice fel sunt secundare.

Un alt aspect pe care vrem sa-l semnalam, este faptul ca noi cetatenii acestui cartier suntem ingrijorati de faptul ca destinatia acestui teren de zona servicii si dotari publice, se transforma usor-usor in oportunitate de afacere imobiliara pentru unele firme private si ca intr-o zona numai de case, apar blocuri si ca tot planul urbanistic din acest cartier devine un haos. In acest cartier, regimul maxim cosntruit de proprietarii de case este de maxim P+E+M. In momentul de fata, un bloc deja a fost construit pe acest teren, are o inaltime de P+2E+Etaj redus, are 7 birouri (cu chicineta, hol, camera depozitare – practic un apartament), iar noi cetatenii nu vedem care este serviciul sau care sunt dotarile publice pe care aceasta cladire la aduce cetatenilor. De asemenea, locurile de parcare prevazute in CF pentru blocul deja ridicat sunt insuficiente pentru scopul pentru care a fost creat. La 7 birouri construite, au fost alocate doar 9 locuri de parcare (date de referinta CF 405551 – C1 cu numar 188536 din 27.07.2021, act adminsitrativ nr. 249 din 01.07.2021 emis de Comuna Mosnita Noua) – se poate cere spre consultarea CF-ul pentru 405551 de la carte funciara.

Pe scurt, acest teren cu numar CF 405551, este o parcela de teren delimitata de strazile Borsa, Arieseni, Azuga si Viorii. Pozitia acestuia este cumva in mijloc iar ceea ce se construieste pe acesta afecteaza multi cetateni (din punct de vedere vizual, intimitate, infrastructura, etc.)
Mai mult decat atat, in situatia data, cu actualul PUZ, pe acest teren se poate cosntrui 40% cladiri ceea ce va duce la un numar mult mai mare de blocuri (P+2E+etaj redus), in conditiile in care in zona respectiva infrastructura de nici un fel nu ar face fata (drumuri, parcari, utilitati, spatii verzi, trotuare etc) in conditii de secol 21. Asta ar crea un disconfort major cetatenilor, ori rolul Primariei si al Consiliului Local este acela de a urmari primordial interesul cetatenilor. Toate aceste strazi mentionate mai sus si nu numai, au ca si cale de acces str. Vincentiu Cernet si Azuga care in momentele de trafic major ar duce la ambuteiaje in ceea ce priveste iesirea/intrarea spre/dinspre drumul principal (Drumul Boilor).

In fapt, solictarile noastre cu privire la acest teren cu numar CF 405551 sunt urmatoarele :

1. Respectarea PUZ-ului aprobat prin hotararea numarul 233 din 17.12.2009
2. Respectarea legalitatii constructiilor aferente acestui teren (constructiilor actuale cat si a celor viitoare)
3. Consultarea cetatenilor acestui cartier cu privire la eliberarea urmatoarelor autorizatii de constructie pentru acest teren
4. In cazul in care se decide de catre consiliul local vanzarea acestui teren, solictiam ca vanzarea acestuia sa se faca la pretul real al pietei pentru a facilita investitii imediate in educatie, infrastructura etc, dar neschimbandu-i destinatia aprobata in PUZ prin hotararea nr 233 din 17.12.2009
5. Modificarea PUZ-ului in conformitate cu realitatile actuale in vederea cresterii confortului cetatenilor din aceasta zona
6. De ce s-a modificat autorizatia de construire cu numarul 293 din 23.02.2021 care cuprindea cladire cu 6 birouri in autorizatia cu numarul 86 din data 26.01.2022 care cuprinde cladire cu 2 SAD-uri si 5 spatii locative P+2E+Etaj retras ? Care este beneficul cetatenilor faptul ca sunt vor fi 4-5 cladiri cu inaltimea de P+2E+etaj redus care contin 5 spatii locative fiecare? Cum e posibil ca cineva sa faca apartamente pe terenul priamriei si mai apoi sa ceara cumpararea terenului la 27euro/mp ? Cum veti justifica cetatenilor comunei Mosnita Noua, acest « boom » imobiliar dat cetatenilor comunei, votand o propunerea Primarului de a vinde acest teren la un pret de 3 ori mai mic ? Practic Primarul propune
7. Va rugam sa verificati de asemenea legalitatea schimbarii autorizatiei de cosntruire/certificatele de urbanism din 6 birouri in 2 SAD-uri si 5 spatii locative.
8. Dorim sa ne comunciati care este planul actual al dezvoltatorului pentru acest teren, cand si cate cladiri vor fi cosntruite si regimul de inaltime al acestora.

Va rugam sa ne comunicati in termenul legal raspunsurile cu privire la punctele mentionate anterior.

Ca si contribuabili si platitori de taxe, cat si ca simpli cetateni cu simt civic, consideram ca e dreptul nostru sa cerem alesilor care ne reprezinta in structurile primariei transparenta, sa urmareasca interesele cetatenilor si sa se asigure de confortul si buna-stare a acestora, aceasta fiind prioritatea dumneavoastra.

Va multumim.

Cetatenii cartierului Tineret din Mosnita Veche”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here