În urma unei inițiative a Consilului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care dorește să obțină finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai exact, banii ar fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale din Situl rural „Satul Charlottenburg” din județul Timiș. Suma maximă ce poate fi accesată se ridică la 480.000 de euro.

Satul Charlottenburg, singurul sat circular din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Beneficiile pentru comunitate sunt numeroase și remarcabile: conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, crearea de facilități pentru evenimentele culturale.

De asemenea, prin cererea de finanțare sunt explicate și avantajele economice. Astfel, se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă dosarul va trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie. Contractarea va fi realizată de către comuna Bogda, iar în procesul de implementare, Primăria va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

foto: travel.ro

Articolul precedentTrei beţivi aflaţi la volan, traşi pe dreapta. Unul avea permisul suspendat
Articolul următorCele mai bune masuri de precautie impotriva animalelor salbatice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.