Patrula de Reciclare a onorat veteranii ”Revoluției” în educația de mediu începută la Timișoara

Programul naţional de educaţie de mediu Patrula de Reciclare sărbătoreşte cinci ani de la lansare. În plus, se afirmă ca un reper în educaţia de mediu – a contribuit la colectarea a peste 1.300.000 kg de deşeuri electrice în România, a informat peste 3.000.000 de români despre obligaţia colectării selective, a creat o comunitate de peste 80.000 de tineri şi 2.500 de dascăli ca ambasadori ai cauzei reciclării, a obţinut Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Maria a României şi Premiul I la Secţiunea ”Programe” – Gala Societăţii Civile 2015.

La Primăria Timișoara, s-au reunit ieri pentru prima oară, cei care în 2011,  au dat startul proiectului de educație de mediu Patrula de Reciclare. Patrula de Reciclare se desfășoară cu rezultate spectaculoase, în sute de grădinițe, școli și licee din toată țara.”Succesul Patrulei de Reciclare este un omagiu adus forței parteneriatului – orice țel devine posibil atunci când se adună oamenii potriviți și dornici să îl atingă. În 2011, am vrut ca elevii și preșcolarii din Timișoara să fie printre primii care învață despre colectarea deșeurilor electrice și au oportunitatea să se implice într-o cauză bună. Alături de Asociația RoRec și de Inspectoratul Școlar Județean, am derulat proiectul-pilot. Suntem mândri că școlile timișene au făcut performanță și în acest program. RoRec s-a dovedit unul din partenerii noștri cei mai de încredere și de durată. Patrula de Reciclare este un triumf al parteneriatului între Primărie, Inspectorat și Asociația RoRec și un exemplu de colaborare prolifică între administrația locală, școală și sectorul non-profit”, a transmis Adrian Bere Semeredi, șeful Direcției de Mediu din Primăria Timișoara.

Timișoara are un loc aparte în programul Patrula de Reciclare și pentru că deține jumătate din ”veteranii” care au participat la toate cele 5 ediții ale programului, din toată țara. Aceste Patrule au acumulat cea mai extinsă experiență în cadrul programului și au contribuit la evoluția lui.

Liana Budure este, de 5 ani, profesor coordonator al Patrulei de Reciclare de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” și unul din cei mai premiați dascăli ai programului. Ea a venit însoțită de un grup de elevi care ”au crescut” cu Patrula – au fost Agenți încă din 2012.”De ani de zile dăm de exemplu Patrula Liceului Nikolaus Lenau pentru performanțele și perseverența lor. Sunt impresionată să aflu că acești copii au planuri să-și continue activitatea de promotori ai reciclării și gesturilor responsabile față de mediu chiar și după ce vor ieși din program și vor trece într-un alt ciclu educațional. Avem, deci ”absolvenți” ai programului! Patrula de Reciclare formează o generație de lideri care continuă să militeze pentru adoptarea unor obiceiuri bune față de mediu din motivație personală, nu doar de dragul premiilor sau al profesorilor. Valorile și deprinderile benefice pe care și le-au însușit au, astfel, șansa să se propage la nivelul întregii societăți românești”, a spus Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea diplomelor și un moment-surpriză, în spirit de sărbătoare – Fabian Sanchez, ambasador VIP al Patrulei de Reciclare, a provocat audiența să cânte Imnul Patrulei.

Apelul Patrulelor: ”Facem 5 ani, contăm pe voi! Vrem 5000 de Suporteri noi!” sperăm că va mobiliza comunitățile să vină în sprijinul copiilor care și-au propus să aducă un trofeu național în palmaresul ecologic al județului.

În anul aniversar, echipa națională a Patrulei își propune să mai convingă câteva mii de români să devină ”Suporteri”. Suporter al Patrulei de Reciclare poate fi orice cetățean, firmă sau instituție care trimite la reciclare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) – un gest simplu, cu efecte benefice față de mediul înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here