Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a organizat evenimentul de lansare, în Regiunea Vest, a priorităților de investiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020) dedicate patrimoniului cultural (prioritatea de investiții 5.1) și zonelor urbane abandonate (prioritatea de investiții 5.2).
În cadrul evenimentului au luat cuvântul Sorin Maxim – secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Silviu Adămuț- director general al ADR Vest.
Temele abordate în cadrul evenimentului au vizat implementarea POR 2014-2020 și informații specifice referitoare la cele două priorități de investiții lansate – precizări ale ghidurilor solicitantului, condiții de eligibilitate, etc. -, precum și o prezentare a aplicației electronice MySMIS folosită în această nouă etapă de programare pentru depunerea proiectelor în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă. De asemenea, în cadrul acestui eveniment a fost anunțată perioada în care se vor putea depune proiecte pentru solicitarea finanțării nerambursabile în cadrul celor două priorități de investiții: începând cu 25 mai 2016 până în 25 noiembrie 2016.
Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural se adresează primăriilor, consiliilor județene, autorităților din administrația publică centrală, unităților de cult, organizațiilor non-guvernamentale și parteneriatelor între aceste entități.
În cadrul acesteia se finanțează activități de restaurare, protecție, conservare și valorificare durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, a patrimoniului cultural național (din mediul urban și din mediul rural) și a patrimoniului cultural local (din mediul urban).
Valoarea totală a unui proiect depus spre finanțare în cadrul acestei priorități trebuie să se încadreze între minim 100.000 euro și maxim 5 milioane euro (în cazul obiectivelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, valoarea maximă a proiectului este de 10 milioane euro), iar cofinanţarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Acest apel de proiecte este de tip competitiv astfel încât doar cele mai bune proiecte vor primi finanțarea solicitată, în limita alocării financiare regionale – aceasta fiind de 28,81 milioane euro în cazul acestui apel de proiecte.