Săptămâna prevenirii diabetului marcată de Rotary Club Buziaș

 

campanie prevenire Diabet

Rotary Club Buziaș derulează în perioada 14 – 21 noiembrie, campania “Să bem o cafea fără zahăr”. Scopul evenimentului este de a implica partenerii interesați pentru a salva vieți și a reduce povara globală a diabetului zaharat. În acest context, se desfășoară diverse acțiuni, menite să informeze populația despre profilaxia și tratamentul diabetului.

Mai exact, acțiunile se vor axa pe promovarea alimentației sănătoase, care este un factor-cheie de profilaxie a diabetului. Astfel, voluntarii Rotaract Buziaş împreună cu reprezentanți ai Asociaţiei Diabeticilor din Timiş au distribuit cetăţenilor din Buziaș flyere şi materiale informative referitoare la prevenirea diabetului.

campanie rotary buzias

Astfel, clubul buzieșean s-a raliat celor 23 de Cluburi Rotary din 17 judeţe şi Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în lupta împotriva diabetului zaharat şi a complicaţiilor provocate de această afecţiune, încurajând populaţia să adopte un stil de viaţă activ.“Acţiunea «Să bem o cafea fără zahăr» organizată de Rotary Club Buziaș, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, a fost iniţiată de colegul nostru de la Rotary Timișoara, Prof.dr.Dan Gaiţă, acelaşi care a organizat «Promenada Inimilor». În cadrul campaniei, prin broşurile informative puse la dispozia clienţilor, milităm pentru o alimentaţie sănătoasă, sugerându-le totodată să bea cafeaua fără zahăr sau cu înlocuitori naturali ai zahărului, promovând, de asemenea, o serie de produse destinate persoanelor care suferă de diabet”,  spune Ioan Hudrea, preşedintele Rotary Club Buziaș.

campanie diabet

Conform statisticilor, în anul 2014 mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat a constituit 10,6 la o sută mii de locuitori, inclusiv o treime din ele au revenit populației în vârsta aptă de muncă. În prezent, sunt înregistrați 83.884 de bolnavi cu diabet zaharat, incidenţa constituind 25,7 la 10 mii de locuitori în 2014 în comparație cu 16,7 la10 mii de locuitori în anul 2004, astfel morbiditatea a crescut de 1,5 ori în ultimii 10 ani. Prevalența în 2014 a constituit 235,9 la 10 mii de locuitori, inclusiv 292,0 la populația adultă și 4,7 la copii.

campanie diabet

Potrivit specialiștilor, fiecare a treia persoană cu insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Ponderea diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, condiţionând în mediu o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Ziua Mondială a Diabetului are loc anual la 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

campanie rotary buzias

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here