Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Este vorba despre soldaţi români care au fost uciși pentru credinţa lor. Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, considerat un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor.

În ziua Sfinţilor Mucenici se face prognoza vremii până la sfârşitul anului. Astfel, se spune că, dacă plouă în această zi, va ploua şi în ziua de Paşti. Dacă tună în timpul zilei se spune că va urma o vară în care recoltele vor fi foarte bune. În schimb, dacă în ajun este vreme rece şi îngheaţă pământul, iarna va dura până la Sfântul Gheorghe.

Prăznuirea celor 40 de mucenici este sărbătoarea preferată a bărbaţilor pentru că se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici. Tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Gospodinele prepară în această zi „mucenici” ca ofrande aduse pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevastia. Mucenicii se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt și sunt unși cu miere sau cu sirop de zahăr, apoi sunt asezonați cu nucă măcinată. În Banat, colacii se dau de pomană în cinstea sfinților, spre a aduce omului ploi și belșug de roade.

Potrivit tradiției, în această zi, poarta Cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat.

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, aflând despre credința lor, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. Guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici ortodoxe.

Articolul precedentVIDEO: Barcelona, chiar e de pe alta planeta! A intors de la 0-4 si merge mai departe, dupa un FINAL nebun cu PSG
Articolul următorFuego vine la Timișoara. Vezi când e programat concertul artistului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.