Se inaugurează primul centru de educație perinatală

Primul centru de educație perinatală va fi inaugurat joi la Timișoara. Acesta va fi deschis de către Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din țară.

Centrul va gazdui Școala Mamei, un loc în care educatorii perinatali SAMAS vor veni în sprijinul mămicilor în perioada celor mai importante 1000 de zile, înainte și după naștere. La eveniment vor participa autorități și mămici din județul Timiș. În plus, cei prezenți la eveniment vor avea posibilitatea să afle cum se desfășoară un curs de educație perinatală, un concept foarte puțin cunoscut în România. “Activitatea educatorului perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează servicii similare”, transmit organizatorii.

Asociația SAMAS este o organizație non-profit care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

În România, rata alăptării exclusivă este de 12,6%, față de 30% (media europeană). Țara noastră are, în continuare, cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (9 la mie, potrivit Euro Health Consumer Index). Accesul gravidelor la informații este scăzut, potrivit unui studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului din 2013: doar 33% dintre mame declarau atunci că au fost instruite asupra alăptării; probleme sunt și în ceea ce privește numărul mare de cezariene la cerere.

(Foto: www.cugetliber.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here